avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas pentru copii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas pentru copii

Va salut pe toti. As dori sa stiu, daca sotia a muncit pana in 10 ani si a decedat pentru copii, care au varsta de 15 respectiv 17 ani, se poate beneficia de pensie de urmas, sau e obligatoriu ca fosta sotie sa fi muncit minim 15 ani.
Va multumesc anticipat TUTUROR.
Cu respect Mtk
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:28, 13 Septembrie 2012
Legea 263/2010

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

La momentul septembrie 2012 cele doua conditii pentru pensionare femei sunt:
-Limita de varsta:59 de ani si 5 luni,stagiu de 13 de ani si 10 luni
-Anticipata partiala:varsta 54 de ani si 5 luni,stagiu 28 de ani si 10 luni(fara stagiu asimilat).
Anticipata:54 de ani si 5 luni,stagiu de 36 de ani si 10 luni(fara stagiu asimilat).
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice mai spune:

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:

a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;

b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

2. - Deoarece sotia decedata nu putea beneficia de pensie pentru limita de varsta i se va calcula pensie de invaliditate gr.I. din care cei doi copii vor primi o pensie de urmas de 75%.
- Asa cum a decis Curtea Constitutionala pentru a beneficia de pensie de invaliditate nu mai este necesar un anume stagiu de cotizare in functie de varsta la care se solicita o astfel de pensie.
- Mergeti la Casa de Pensii si solicitati depunerea actelor pentru pensie de urmas.

3. Reveniti si ne spuneti care a fost raspunsul Casei de Pensii.
fosta sotie a decedat la varsta de 35 de ani si avea timp efectiv lucrat 01.04.1999- 31.07.1999 si din 29.08.2001-01.03.2007. A urmat 3 ani la cursurile de zi Scoala Postliceala de Asistente Medicale, forma de frecventa - zi. Va multumesc anticipat. Cu respect D. Budacu
1. Pentru a i se stabili o pensie de invaliditate de gr.I nu mai este nevoie de un anumit stagiu de cotizare la pensie in functie de varsta.

2. Mergeti la Casa de Pensii si solicitati pensia de urmas cuvenita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas copii mici goby goby Buna ziua, Tatal in varsta de 32 de ani a decedat. IN momentul decesului tatal primea ajutor social, nu a avut niciodata serviciu.Cei doi copii minori, de 3 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru copil minor vitelaruadina vitelaruadina Buna seara. Tatal meu a decedat acum 2 luni, el a lucrat aproximativ 16 ani; am un frate minor, mama mea este fara servici, ajutati-ma , va rog, cu raspunsul ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas soryn_p1983 soryn_p1983 Buna ziua,va rog frumos sa-mi raspundeti si mie la o intrebare daca se poate. Pot beneficia de pensie de urmas dupa tatal meu, daca am un grad de handicap din ... (vezi toată discuția)