avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

Buna ziua,va rog frumos sa-mi raspundeti si mie la o intrebare daca se poate.
Pot beneficia de pensie de urmas dupa tatal meu, daca am un grad de handicap din nastere?
Tatal meu nascut pe 30/10/1959 a fost pensionat pe caz de boala gradul 3 un an si jumatate, si avea o pensie de 635 lei
Total stagiu realizat 32 ani 4 luni si 7 zile
in gr 2 {lg 3/1977} 12 ani 4 luni 12 zile,conditii normale 14 ani 8 luni 16 zile, stagiu asimilat 1 an 6 luni 14 zile, stag asimilat alte drepturi sociale 8 luni 25 zile, stagiu aferent gr 1 si 2 3 ani, stagiu potential 2 ani 7 luni 23 zile. Puncte realizate 27.71569, numar puncte conf oug 209/2008: 2.61113, punctajul mediu 0,86648, din care maj oug 209/2008=0,07460, val punct pensie732, 80. CE valoare ar avea pensia de urmas. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:43, 9 Mai 2013
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

2. Va prezentati la Casa de Pensii de care apartineti cu domiciliul si solicitati un formular de cerere pentru pensie de urmas si lista cu actele necesare (acestea sunt precizate si in formularul de cerere).

3. Deoarece tatal dvs. nu era la pensie pentru limita de varsta la data decesului i se va calcula o pensie de invaliditate de gr.I din care dvs. veti primi 50%.
Multumesc frumos pt raspuns.
Cat ar fi pensia de invaliditate gerdul 1, daca pentru gradul 3 avea 635 lei.
1. Nu va poate spune nimeni cat va fi cuantumul pensiei de invaliditate gr.I deoarece nu avem toate datele.

2. E mai putin important cat de mare va fi pensia, important este ca CA FI o pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta paun anton paun anton VA SALUT am o intrebare legata de pensionarea mea pe caz de boal grad 2: -pe data de 1.04.2010.,am fost pensionat pe caz de boal in urma unui traumatism grav ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas Deedee_deedee Deedee_deedee Buna seara...tocmai am primit de la casa de pensii urmatorul raspuns,privind acordarea pensiei de urmas, prin care, incepand cu data de 08.06.2014 mi s-a ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate MARLENUTA MARLENUTA va rog sa-mi spuneti daca, la calculul stagiului de cotizare, [b]in cazul pensiei de invaliditate,[/b] se ia in considerare diploma de studii universitare la ... (vezi toată discuția)