avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru copilul urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru copilul urmas

Buna ziua.Va rog sa-mi spune-ti daca copilul meu poate beneficia de pensie de urmas.Sotul meu a decedat la varsta de 28 ani si avea numai 5 ani si 6 luni lucrati.Copilul are varsta de 8 luni si as vrea sa stiu daca se incadreaza la pensie.
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:08, 22 Septembrie 2012
1. Art.89(1), lit.b) din Legea 263/2010 nu se refera la pensionarea pentru invaliditate, propriu zisa, ci la stabilirea pensiei de urmas care se poate face numai in cele doua cazuri: pensie pentru limita de varsta si pensie de invaliditate gr.I

2. Nu este nici o legatura intre conditiile de pensionare de invaliditate (pentri o persoana care solicita aceasta) si stabilirea pensiei de invaliditate gr. I pentru un decedat, in urma careia se va stabili o pensie de urmas.

3. - Mai mult de atat nu stiu cum sa va explic.
- Colega noastra, dna Gabriela Pintea, fiind si jurist de profesie si specialist in domeniu, va poate explica mai bine ceea ce eu nu pot (nu am pregatire juridica).
Ma refeream de fapt la art. 83, nu la 89, ( la textul fostului art. 69 din legea 19/2000 pe care il citasem mai sus ).

Este foarte logic ce spuneti dvs. Doar ca nu exista niciun text de lege care sa spuna expres ceea ce afirmati.
Juridic interpretarea ar fi ca doar daca autorul ar fi indeplinit conditiile pentru stabilirea pensiei de invaliditate, copiii pot beneficia de pensie de urmas. legea asta prevede.
Repet, imi doresc sincer ca interpretarea corecta sa fie cea facuta de dumneavoastra.

Din mesajul dnei Pintea, linkuit de dvs. nu se intelege acest lucru .
Art 86
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).


E un argument in plus care sa arate faptul ca sotul supravietuitor nu are dreptul la pensie de urmas in orice circumstante.
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2012
ContSters214341, utilizator
@Jocandi Causa

Dispoziţiile privitoare la pensia de urmaş sunt o excepţie de la principiile de bază ale sistemului public de pensii (sunt şi nişte prevederi uşor absurde, dacă mă întrebaţi pe mine, însă sunt foarte utile pentru copiii care rămân orfani). Prezenta discuţie este despre pensia acordată copiilor urmaşi, nu despre pensia acordată soţului supravieţuitor.

Concret, condiţia de bază pentru ca soţul supravieţuitor şi/sau copiii să poată beneficia de pensie de urmaş este reglementată la art. 83 din Legea nr. 263/2010. Întâi se verifică îndeplinirea acestei condiţii şi abia după aceea sunt verificate condiţiile specifice fiecărei categorii de urmaş (copii şi soţ supravieţuitor). Art. 89 din acelaşi act normativ reglementează modul de stabilire a acestei categorii de pensie şi nu are legătură cu condiţiile de acordare a acesteia.

Art. 83
Pensia de urmaş se cuvine copiilor si soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

Prima varianta din normă “daca sustinatorul decedat era pensionar” este clară pentru toată lumea. Prin “susţinătorul decedat îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii” înţelegem că, la data decesului, susţinătorul îndeplinea condiţiile pentru a beneficia fie de pensie anticipată, fie de pensie anticipată parţială, fie de pensie pentru limită de vârstă, fie de pensie de invaliditate.

În cazul primelor trei categorii de pensii este simplu: se pune doar problema verificării condiţiilor privitoare la realizarea stagiilor cerute de lege şi la îndeplinirea unei anumite vârste. În privinţa pensiei de invaliditate, situaţia este un pic mai complicată.

O persoană în viaţă poate beneficia de această categorie de pensie numai dacă a fost încadrată în grad de invaliditate. Până nu de mult şi doar în cazul anumitor afecţiuni se verifica şi condiţia referitoare la realizarea stagiului necesar, condiţie ce nu mai este necesară în prezent.

În cazul unei persoane decedate ar fi absurd să ne punem problema încadrării în grad de invaliditate după ce aceasta a decedat. În fapt, în cazul persoanelor decedate se verifica numai realizarea stagiului necesar prevăzut la art. 73 din Legea nr. 263/2010, în funcţie de cauza decesului. Întrucât această condiţie nu mai este necesară, putem afirma că orice persoană decedată îndeplineşte, din punctul de vedere al legislaţiei pensiilor, condiţiile pentru a beneficia de pensie de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas pentru copii mikybc mikybc Va salut pe toti. As dori sa stiu, daca sotia a muncit pana in 10 ani si a decedat pentru copii, care au varsta de 15 respectiv 17 ani, se poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas copii mici goby goby Buna ziua, Tatal in varsta de 32 de ani a decedat. IN momentul decesului tatal primea ajutor social, nu a avut niciodata serviciu.Cei doi copii minori, de 3 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru copil minor vitelaruadina vitelaruadina Buna seara. Tatal meu a decedat acum 2 luni, el a lucrat aproximativ 16 ani; am un frate minor, mama mea este fara servici, ajutati-ma , va rog, cu raspunsul ... (vezi toată discuția)