daca se poate va retin atentia cu urmatorul caz: srl 2 asociati 50%-50% unul din ei administrator pe perioada neliminitata. problema este ca se doreste revocarea din functia a administratorului dar acesta bineinteles nu este de acord, deci varianta cu votul in cadrul aga nu se poate aplica deoarece nu se ajunge la un consesns. revocarea se doreste din pricina faptului ca administratotorul nu pune la dispozitie actele firmei pt verificare, nu a depus la timp bilantul anual catre adm. fin. , firma primind penalizari, si prin urmare nici la ORC, a convocat aga dar nu a pus la dispozitie nici un fel de act pt verificare sau cel putin vizualizare, in urma unui control al garzi financiare au fost gasite neregului in urma carora s-au aplicat contraventiile legale. Cum poate fi demis din aceasta functie pentru motivele enumerate mai sus, si cum poate fi recuperat prejudiciul care l-a produs societati pentru ca nu si-a indelinit atributiile.
va multumesc.
articolu sus-mentonat nu se incadreaza la prejudiciile aduse de administrator, sau cel putin asa este specificat in texul de lege .
31/1990 art 198 alin.2 - ) Administratorii raspund personal si solidar pentru orice dauna pricinuita prin nerespectarea prevederilor de la alin. (1).
alin1 . Societatea trebuie sa tina, prin grija administratorilor, un registru al asociatilor, in care se vor inscrie, dupa caz, numele si prenumele, denumirea, domiciliul sau sediul fiecarui asociat, partea acestuia din capitalul social, transferul partilor sociale sau orice alta modificare privitoare la aceste
Legea 31/1990 privind societatile comerciale:
Art. 222. - (1) Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.
Art. 223. - (1) Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat.
(2) Cand excluderea se cere de catre un asociat, se vor cita societatea si asociatul parat.
(3) Ca urmare a excluderii, instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(4) Hotararea irevocabila de excludere se va depune, in termen de 15 zile, la oficiul registrului comertului pentru a fi inscrisa, iar dispozitivul hotararii se va publica la cererea societatii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
Art. 224. - (1) Asociatul exclus raspunde de pierderi si are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii sale, insa nu va putea cere lichidarea lor pana ce acestea nu sunt repartizate conform prevederilor actului constitutiv.
(2) Asociatul exclus nu are dreptul la o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.
Art. 225. - (1) Asociatul exclus ramane obligat fata de terti pentru operatiunile facute de societate, pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere.
(2) Daca, in momentul excluderii, sunt operatiuni in curs de executare, asociatul este obligat sa suporte consecintele si nu-si va putea retrage partea ce i se cuvine decat dupa terminarea acelor operatiuni.
Sper sa va fie de folos!
Ca sa porniti de undeva, solicitati in mod oficial comunicarea, intr-un anumit termen, a documentelor pe care doriti sa le verificati de la societate, in virtutea dreptului dvs. de control. Pentru a avea dovada solicitarii si refuzului de a vi le pune la dispozitie.
In caz de refuz sau de necomunicare in termen va puteti adresa instantei cu solicitarea de a obliga societatea sa va puna la dispozitie documentele.