avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Zi libera pentru consultatii medicale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Zi libera pentru consultatii medicale

Buna dimineata!
De ceva timp ma intreb daca mai e valabila reglementarea legislativa conform careia o salariata insarcinata are dreptul intr-o luna la 2 zile libere platite integral pentru consultatii, analize specifice, etc., dar nu stiu unde sa o caut?!? Am rasfoit Codul Muncii, legea nr. 111/2010, dar...
Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Consilier juridic 08:49, 21 Septembrie 2011
Conform legislatiei in vigoare, femeia insarcinata are dreptul lunar la 2 zile libere (16 h) pentru efectuarea analizelor medicale cu pivire la sarcina. Pentru a putea beneficia de aceste zile libere, trebuie o scrisoare medicala eliberata de medic, care sa adevereasca caa in zilele respective ai fost la analize.
Legislatie: OG 96/ 2003, art 2 si 15

•Art. 2, c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.
•Art. 15 Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensia pentru consultatiiprenatale in limita a maximum 16 ore lunar, in conditiile prevazute in art 2 lit f), in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2011
ContSters22096, utilizator
Este vorba de OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
f) dispensa pentru consultaţii prenatale reprezintã un numãr de ore libere plãtite salariatei de cãtre angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultaţiilor şi examenelor prenatale pe baza recomandãrii medicului de familie sau a medicului specialist;
...
Art. 15. - Angajatorii au obligaţia de a acorda salariatelor gravide dispensã pentru consultaţii prenatale în limita a maximum 16 ore pe lunã, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. f), în cazul în care investigaţiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fãrã diminuarea drepturilor salariale.

Art. 17. - (1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.
(alineat modificat prin art. unic pct. 5 din Legea nr. 25/2004, în vigoare de la 14 martie 2004)
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.
Multumesc, multumesc, multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dispensa de 16 ore lunar pentru consultatii pre-natale pentru angajatele gravide imosoft imosoft Buna ziua, Am niste intrebari legate de dispensa de 16 ore lunar pentru consultatii pre-natale, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in ... (vezi toată discuția)
Salariata gravida zi libera lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua! Salariatele gravide au dreptul la o zi libera platita pe luna pentru analize medicale? (vezi toată discuția)
Gravida-drept la ore libere platite loredanaelena loredanaelena buna ziua va rog sa-mi spuneti ca articol prevede ca o gravida poate beneficia de ore libere platite(16 ore /luna). multumesc (vezi toată discuția)