Am niste intrebari legate de dispensa de 16 ore lunar pentru consultatii pre-natale, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru:
- viitoarea mamica beneficiaza deja de reducerea programului de lucru la 6 ore fara diminuarea salariului. Mai poate mamica beneficia de dispensa de 16 ore lunar pt consultatii prenatale?
-cum arata o astfel de cerere?
-cererea trebuie depusa de fiecare data, inainte de efectuarea analizelor respective, sau se poate depune si ulterior (ex. "legat de analizele efectuate in data X, pt care am depus cerere normala de concediu de odihna, va rog sa schimbati 'destinatia' si sa nu-mi afectati concediul de odihna, in baza OUG 96/2003 art 15 etc.")?
-adeverinta care certifica efectuarea analizelor medicale trebuie depusa la cererea angajatorului, sau fara cererea expresa a acestuia?
Va multumesc!
Baza legislativa: OUG 96/2003:
Art. 2, c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
Art. 15. - Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in conditiile prevazute la art. 2 lit. f), in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.
In OUG nr. 96/ 2003 aprobata prin Legea nr. 25/ 2004 cu modificari, se mentioneaza:
-art.2 lit. f) - dispensa pentru consultaţii prenatale reprezintă un număr de ore libere plătite salariatei de către angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultatiilor şi examenelor prenatale pe baza recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.
In prezent viitoarea mamica beneficiaza de reducerea programului de lucru la 6 ore fara diminuarea salariului, in baza prevederilor din OUG nr. 96/ 2003 care mentioneaza:
-art.13 În baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate îndeplini durata normală de munca din motive de sănătate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de munca, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind
sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Puteti beneficia de dispensa de 16 ore in urmatoarele conditii:
-consultatiile prenatale nu se pot desfasura pe perioada celor 6 ore pe care le desfasurati la serviciu, respectiv daca nu se poate schimba programul actual astfel incat sa puteti fi consultata in afara acestui program,
-trebuie sa prezentati in acest sens o programare de la medic, de fiecare data, pentru consultatie in data de ...... la ora de ..... ,
-la fiecare programare, intocmiti anterior datei programarii, o cerere catre angajator, prin care solicitati sa vi se acorde un numar de .... ore din cele 16 mentionate de lege; anexati recomandarea/ programarea medicului,
-ulterior efectuarii fiecarei consultatii depuneti la angajator, documentul eliberat de catre medic in care se mentioneaza ca in data de ..... orele ..... ati fost prezenta la consultatie.
Cererea este simpla - Subsemnata .....va rog sa aprobati ca in data de .... intre orele ..... sa fiu beneficiara a ..... ore din cele 16 ore prevazute de lege pentru consultatii prenatale. Anexez recomandarea/ programarea .......
Pentru depunerea documentului eliberat de medic - Subsemanta ..... depun alaturat adeverinta eliberata de catre medicul ..... care atesta ca in data de ..... intre orele ..... am fost prezenta la consultatie.
Mamica sa aiba nastere usoara si un copil sanatos !
Bună ziua. Am optat pentru două zile de câte 8 ore pentru dispensă, urmând să depun actele doveditoare în urma efectuării controalelor prenatale. Lucrez la stat, iar de la Financiar mi-au transmis că în cele două zile de dispensă voi fi pontată cu ZILE LIBERE PLĂTITE. Este corect? Practic voi pierde doar indemnizația de hrană pentru cele două zile, nu? Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Buna ziua. In cazul meu, cele 16 ore de dispensa au fost inregistrate ca alte drepturi salariale, fapt pentru care nu mi s-a acordat sporul de fidelitate pentru aceste zile. Este corect?