avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dispensa de 16 ore lunar pentru consultatii pre-natale ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dispensa de 16 ore lunar pentru consultatii pre-natale pentru angajatele gravide

Buna ziua,

Am niste intrebari legate de dispensa de 16 ore lunar pentru consultatii pre-natale, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru:
- viitoarea mamica beneficiaza deja de reducerea programului de lucru la 6 ore fara diminuarea salariului. Mai poate mamica beneficia de dispensa de 16 ore lunar pt consultatii prenatale?
-cum arata o astfel de cerere?
-cererea trebuie depusa de fiecare data, inainte de efectuarea analizelor respective, sau se poate depune si ulterior (ex. "legat de analizele efectuate in data X, pt care am depus cerere normala de concediu de odihna, va rog sa schimbati 'destinatia' si sa nu-mi afectati concediul de odihna, in baza OUG 96/2003 art 15 etc.")?
-adeverinta care certifica efectuarea analizelor medicale trebuie depusa la cererea angajatorului, sau fara cererea expresa a acestuia?

Va multumesc!

Baza legislativa: OUG 96/2003:

Art. 2, c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
Art. 15. - Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in conditiile prevazute la art. 2 lit. f), in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:02, 13 Decembrie 2023
Buna ziua.
Salariul, in acest caz, include si sporurile sau se refera doar la salariul de baza? In cazul meu, cele 16 ore de dispensa au fost inregistrate in revisal/ pe fluturas ca alte drepturi salariale, fapt pentru care nu mi s-a acordat sporul de fidelitate pentru 2 zile. In schimb, sporul de doctorat a fost socotit incluzand suma aferenta celor 2 zile.
Este corecta abordarea aceasta? Sau era normal sa fie trecute in revisal ca zile lucratoare si sa se aplice toate sporurile?
Multumesc!
Este corecta sau nu , nu putem sti decat daca postati reglementarea privind acordarea sporului de fidelitate, desi legea este clara : fara diminuarea drepturilor salariale..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de dispensa celina2000 celina2000 Buna ziua! In urma unei cereri de dispensa de 6 ore din cele 16 ore lunare acordate pentru consultații prenatale, conducerea locului meu de munca mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Concediu in perioada sarcinii alina84mrc alina84mrc Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la concediile medicale in perioada sarcinii. Am inteles ca se pot lua cate 10 zile lunar de concediu medical.Ceea ce ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru analize sarcina ioana_profesor ioana_profesor buna ziua. va rog sa imi spuneti care este procedura prin care se pot obtine cele 1 sau 2 zile lunare de concediu pentru a efectua investigatii de sarcina. ... (vezi toată discuția)