avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită despre cautiune
Discuție deschisă în Executare silită

despre cautiune

Azi am avut al doilea termen ptr. judecarea contestatiei la executarea silita , s-a trecut la judecarea pe fond si luni urmeaza sa aflam pronuntarea instantei de judecata. Ptr. a putea fi suspendata executare am depus cautiune de 10 % din val......adica sute de milioane. Daca se va admite contestatia in parte si nu in totalitate, imi voi recapata acei bani depusi ?
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2008
getuta, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valentin Geapana , Avocat 00:26, 5 Septembrie 2008
Buna seara !
Va veti recupera banii depusi drept cautiune indifierent de rezultatul contestatiei deci chiar si daca veti pierde.
In mod normal instanta se pronunta in dispozitiv in sensul restituirii cautiunii. Daca nu o face, veti solicita separat aceasta iar instanta se va pronunta prin icheiere. Cand hotararea va ramane astfel ievocabila, va veti recupera recipisa de consemnare a cautiunii pe care se va trece numele dvs. ca persoana careia i se vor restitui ban ii.
O veste buna, nu ?
:)
Cea mai tare veste pe ziua de azi, dar de ce avocatul meu imi spune ca daca pierd procesul sau daca se admite in parte voi pierde cautiunea ?
=D>
B-)
CODUL DE PROCEDURA CUVILA
Art. 403
(1) Pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, instanta competenta poate suspenda executarea, daca se depune o cautiune in cuantumul fixat de instanta, in afara de cazul in care legea dispune altfel.
(2) Daca bunurile urmarite sunt supuse stricaciunii, pieirii sau deprecierii, se va suspenda numai distribuirea pretului.
(3) Asupra cererii de suspendare formulate potrivit alin. 1 si 2 instanta, in toate cazurile, se pronunta prin incheiere, care poate fi atacata cu recurs, in mod separat.
(4) in cazuri urgente, daca s-a platit cautiunea, presedintele instantei poate dispune, prin incheiere si fara citarea partilor, suspendarea provizorie a executarii pana la solutionarea cererii de suspendare de catre instanta. incheierea nu este supusa nici unei cai de atac. Cautiunea care trebuie depusa este in cuantum de 10% din valoarea obiectului cererii sau de 5 milioane lei pentru cererile neevaluabile in bani. Cautiunea depusa este deductibila din cautiunea stabilita de instanta, daca este cazul.
Art. 723 indice 1
(1) in cazurile prevazute de lege, suma datorata de parte cu titlu de cautiune se fixeaza de catre instanta si se depune, dupa caz, la Trezoreria Statului, Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C - S.A. sau la orice alta institutie bancara pe numele partii respective, la dispozitia instantei sau, dupa caz, a executorului judecatoresc.
(2) Daca legea nu prevede altfel, cautiunea nu va reprezenta mai mult de 20% din valoarea obiectului cererii, iar in cazul cererilor al caror obiect nu este evaluabil in bani, nu va depasi suma de 20 milioane lei.
(3) Cautiunea se elibereaza celui care a depus-o in masura in care asupra acesteia cel indreptatit in cauza nu a formulat cerere pentru plata despagubirii cuvenite, pana la implinirea termenului de 30 de zile de la data la care, prin hotarare irevocabila, s-a solutionat fondul cauzei. Cu toate acestea, cautiunea se elibereaza de indata, daca partea interesata declara in mod expres ca nu urmareste obligarea partii adverse la despagubiri pentru prejudiciile cauzate.
__________
Articolul a fost introdus prin art. I pct. 2241 din O.U.G. nr. 138/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea de aprobare nr. 219/2005.
Poate avocatul se referea la taxa judiciara de timbru...
Multumesc frumos, Valentin . Partea adversa trebuie sa faca cere scrisa in care cere despagubiri sau doar sa spuna in timpul procesului ca contestatia la licitatie este abuziva si ca incercam sa tergiversam executarea?

Alte discuții în legătură

Eliberare cautiune claudia violeta claudia violeta Am facut contestatie la executare silita iar instanta de fond mi-a stabilit o cautiune, pe care am si platit-o . Am pierdut pe fond si am declarat recurs. La ... (vezi toată discuția)
Recuperare cautiune iuliacara iuliacara buna! cum imi pot recupera cautiunea depusa la cec? stiu in baza recipisei...dar in ce conditii mi se da recipisa in original? unii spun ca imi trebuie ... (vezi toată discuția)
Ordonanța președințialã de suspendare a executãrii silite szucs.t.csaba szucs.t.csaba Am și eu o întrebare: cum se poate restitui cauțiunea depusă pentru cererea de suspendare a executăroo pe calea ordonanței ... (vezi toată discuția)