avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incadrare in grad de handicap sau pensie pentru limita ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incadrare in grad de handicap sau pensie pentru limita de varsta?

Am pe cinva care are 72 de ani si se descurca foarte greu cu pensia.
Are o pensie de 440 ron in momentul de fata (15 ani fosta CAP si 7,5 la stat).E posibil sa aibe doar atata pensie in total?
Cum as putea sa-i fac sa fie recalculata pensia ,chiar trebuie sa deschid proces pt asa ceva?Iar daca nu are nici un sens pt ca tot asa mica ar fi ,exista vreo posibilitate legala sa i se acorde si o pensie de handicap sau boala in plus?Sufera de psihoza paranoida .
Cineva a zis ca poate primi si pensie de handicap ( sau boala),insa nu stiu daca psihozele se considera handicap caci eu stiu ca astea intra in cele fizice/motorii etc.
Ce posibilitati ar mai fi de ai complecta pensia?
Momentan este internata intr-un centru de boli cronice care costa foarta mult.#-o
Pe ei nu-i intereseaza de batrani ci doar bani,banii si iar banii.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011
nina99, utilizator
Cel mai recent răspuns: nina99 , utilizator 13:37, 26 Octombrie 2011
- pensie de boala nu poate sa primeasca pentru ca este deja pensionara limita de varsta.
- numai comisia de evaluare a persoanelor cu handicap poate sa hotarasca daca se incadreaza in grad de handicap sau nu.
pentru asta trebuie depus un dosar care sa contina: cerere tip de evaluare, scrisoare medicala tip de la medicul de familie, copii dupa: actelul de identitate, decizia de pensionare, ultimul talon de pensie, acte medicale de la medicul/medicii specialisti care atesta diagnosticul/diagnosticele si debutul bolii/bolilor (e posibil sa vi se mai ceara si alte acte).
dosarul se depune la primaria unde are domiciliul sau la directia generala de asistenta sociala si protectia copilului judeteana/de sector (daca are domiciliul in bucuresti). tipizatele le luati de la primarie sau de la directie. la depunerea dosarului sa specificati faptul ca este internata pentru ca se va face o ancheta sociala.
puteti sa incepeti demersurile acestea dar este posibil sa nu fie incadrata in grad de handicap.
Multumesc tare mult pt raspuns.Cred ca va ramane asa cu pensia de varsta.
As mai avea o intrebare dar nu stiu daca o pun in topicul bun.
Ca cineva sa fie internat intr-o unitate de boli cronici pe perioada nedeterminata cu specific pt bolnavi psihici,e nevoie neaparat ca persoana sa aibe pensie de boala si nu de varsta?
Cine mi-a propus treaba asta cu "si" pensia de boala e o asistenta sociala dintr-o alta unitate unde as dori sa mut bolnava unde ar sta contra pensiei si, si din acela doar 80% ar trage unitatea. Mi se pare ciudat sa-mi pretinda asa ceva, lucru care am si spus-o.Dupa mai multe conversatii a intors pagina si a zis defapt acolo nu se merge pe chestiuni sociale si ca in fata mea mai sunt peste 200 de oameni pe lista de asteptare.A incercat sa ma convinga sa las bolnava acolo unde e si sa zic mersi ca nu-mi pretind 2000 ron lunar si aia de dincolo pt ca ar fi legal.Desi situatiei actuale intocmai ca ar avea castig de cauza,partial,iar pensia ei odata stabilita nu se poate schimba in mai bine.E putin complicata situatia si mi se pare ca sunt dusa de nas si cu minciuni din partea asistentei sociale.
Mai mult in locul unde e persoana bolnava momentan eu platesc o diferenta lunara pe langa pensia femeii adica dublu, dar din cate stiu e o lege ca daca apartinatorii nu au venituri sau o anumita suma ,acea unitate"de stat" condusa prin consiliul local sau de stat direct nu poate pretinde bani in+.Are vreun rost sa ma leg de asta?In ce articol scrie asta defapt ?
O alta treaba e ca acestei persoane ii sunt si tutore numit prin tribunal.Poate fi si asta sursa problemei ca-mi pretind mai multi bani peste tot?Mai mult,toata lumea intreaba de casa femeii.In momentul in care le spun ca da are dar ce treaba au ei cu casa femeii imediat am usile trantite in nas.Bolava are nevoie in permanent nevoie de supraveghere din cauza bolii psihice dar si fizice.Ce vreau sa mai spun ca aceasta femeie imi e ruda si sunt singura apartinatoare al ei.
Ce as putea sa mai fac sa fie bine?
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2011
nina99, utilizator
unitatea aceea de care spuneti ce regim are?
daca este spital este la ministerul sanatatii si are un anumit regim.
daca este camin de batrani sau centru de ingrijire si asistenta poate fi in subordinea consiliului local.

daca este camin de batrani ar trebui sa functioneze conform legii 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice - republicata. obligatoriu in aceste centre sunt admise persoane care au implinit varsta legala de pensionare
v-am selectat ce va intereseaza pe dumneavoastra:

"SECŢIUNEA 2: Contributia persoanelor varstnice sau a sustinatorilor legali ai acestora
Art. 24
(1)Persoanele varstnice care dispun de venituri proprii si sunt ingrijite in caminele organizate potrivit prezentei legi, precum si sustinatorii legali ai acestora au obligatia sa platească lunar o contributie de intreţinere, stabilita pe baza costului mediu lunar de intretinere.
(2)Persoanele varstnice care nu au venituri şi nici sustinatori legali nu datoreaza contributia de intretinere, aceasta fiind asigurata din bugetele locale sau judetene, dupa caz, in limita hotarata de acestea.
(3)Consiliile locale sau judetene hotarasc cu privire la cuantumul contributiei lunare de intretinere datorate de persoanele varstnice ingrijite in camine si/sau de sustinatorii legali si in situatia in care veniturile acestor persoane sunt insuficiente pentru acoperirea costului mediu lunar de intretinere.
Art. 25
.................................................
(5)Acoperirea valorii integrale a contribuţiei lunare se stabileste astfel:
a)persoanele varstnice care au venituri si sunt ingrijite in camin datoreaza contributia lunara de intreţinere in cuantum de pana la 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fara a se depasi costul mediu lunar de intretinere aprobat pentru fiecare camin;
b)diferenta pană la concurenaa valorii integrale a contributiei lunare de intretinere se va plati de catre susţinatorii legali ai persoanelor varstnice ingrijite in camine, daca realizeaza venit pe membru de familie mai mare decat salariul minim brut pe tara in vigoare;
c)sustinatorii legali pot acoperi din veniturile proprii contributia lunara integrala printr-un angajament de plata.
(6)Daca prin aplicarea cotei prevăzute la alin. (5) lit. a) se acoperă valoarea totala a contributiei lunare, sustinatorii legali nu mai sunt tinuti de obligatia sustinerii platii diferentei de contributie.
(7)Obligatia de plata a contributiei lunare de intretinere in sarcina persoanei varstnice si/sau a sustinatorilor legali se stabileste printr-un angajament de plata, semnat de persoana varstnică, de reprezentantul sau legal, dupa caz, si/sau de sustinatorul legal. Angajamentul de plata constituie titlu executoriu.
(8)Obligatia de plata a contributiei lunare in sarcina sustinatorilor legali se poate stabili si prin hotarare judecatoreasca."

daca este centru de ingrijire si asistenta pentru persoane adulte sau centru de recuperare si reabilitare pentru persoane cu afectiuni neuropsihiatrice functioneaza pe baza legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap iar conditiile in ceea ce priveste contributia sunt altele. in acest caz nu conteaza varsta ci certificatul care atesta ca persoana are handicap. in aceste centre contributia este de 602 lei (conform art.4 din ordinul 467/2009 privind stabilirea costului mediu lunar de intretinere in centrele rezidentiale pentru persoane cu handicap, precum si a nivelului contributiei lunare de intretinere datorate de adultii cu handicap asistati in centre sau de sustinatorii acestora, art. )si se calculeaza astfel: se opreste 80% din pensie (dar nu mai mult de 602 lei) iar daca pensia nu acopera, diferenta pana la 602 este platita de sustinatori.

in cazul in care apartinatorii nu au venituri suficiente, trebuie sa faca dovada veniturilor pe care le au, iar diferenta de plata trebuie recalculata (depinde insa de institutii).

faptul ca sunteti tutore inseamna ca reprezentati interesele persoanei puse sub interdictie si nu vad de ce sa vi se ceara mai multi bani decat trebuie.

punerea sub interdictie va ajuta la obtinerea certificatului de handicap

si inca un lucru. centrele de care am spus mai sus nu sunt doar pentru persoanele care au venituri. ei sunt obligati sa primeasca si cazurile sociale. este foarte adevarat, insa, ca locurile sunt limitate iar listele de asteptare sunt lungi.



Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2011
dianami, utilizator
In momentul de fata femeia e internata la Unitatea de asistenta Medico-sociala pentru bolnavi cronici care este sub ordinea consiliului local salonta . Asta de fiecare mi se baga cu forta sub nas,ca nu ei hotarasc taxele cum a fost si ultima oara ca am semnat contractul sub santajari psihice gen;exista solutie pt ori ce ,externare etc daca nu dau 8oo Roni repede,repede luna urmatoare.Mai mult,nu sa-u sfiit sa ma sune dimineata la nici 7 de un alt angajat al institutiei ca ;na ce-am hotarat? Ca ei acuma,acuma redacteaza contractele (7 fara 5-10 min) cu toate ca le-am comunicat inainte 2 x ca ramane deocamdata.Cand am intrebat asistenta sociala totusi cum a hotarat asa ceva mi-a raspuns raspicat ca pe ea nu o intereseaza de nimic!Si nici nu vrea sa faca nimic legat de astea !
Nu am avut nici o problema cu acea asistenta sociala sub nici o forma nici odata .Dar probabil stiind ca am probleme mari financiare si ceva de sanatate cred ca prefera sa ia pe altcineva care e in stare sa scoata lunar 8oo Roni fara probleme.La recomandarea ei am inceput sa caut una mai accesibila din jud meu.
Deci daca inteleg bine in unitatea actuala salonta ei defapt nu ar avea voie sa-mi ceara mai mult de 602 roni ?Si ,si aia defapt ce plateam in plus ar fi putut fi si mai putin de 602 roni?!

Unde as vrea sa o mut e tot un centru medico-social nucet dar acesta e mai mult pt bolnavi varstnici cu psihoze fiind in incinta unei spital de boli psihice, insa nu stiu exact sub cui ordine se afla, presupun ca e al min.sanatatii daca ei pretind doar 80% din pensie.

Da,stiu ca locurile sunt limitate,perfect adevarat si nu am nici o problema cu asta.Prima oara cand vorbisem la telefon cu as sociala totul a decurs normal si am inteles tot ce a spus.Doar ca,cand am sunat din nou as sociala era in concediu si mi sa spus ca aveau loc liber chiar cu cateva zile inainte femeia (n.r. bolnava),nu apare pe nici o lista .Ulterior am aflat ca defapt nu am fost pe nici o lista de la cea care o inlocuia pe as. sociala.S-a scuzat ca o fi uitat sau a pierdut hirtia dar nui nimic ,ma trece ea.Pana aici totul e in regula,zic eu,se mai intampla.Desi inca din prima conversatie as.soc.mia luat toate datele nr de telfon ,tot.
Am sunat din nou dupa un timp ca sa vad daca s-a eliberat vreun loc.De fiecare data imi spuneau sa mai sun si eu sa vad.Si asa am ajuns la conversatie ulterioara cu 2000 roni comisii de handicap pt pensie. Si da ,a mentionat ca trebuie si certificat de handicap pt ca numai asa o interneaza.Lucrul asta mi s-a comunicat ultima oara doar.
Mi sa spus la inceput ca tot ce e novoie la internare e prezenta bolnavei,buletin si cupon pensie.Totul sar fi facut pe loc,asa se procedeaza.Nu s-a mentionat nimic de gen handicap,comisie etc pt ca e tot centru social e.
Nu vad de ce ar trebui ulterior sa o pun sub interdictie daca ii sunt tutore.
Daca as fi inregistrat niste conversatii cu cele intamplate cred ca ar fi hit pe internet cu ce de mizerii sunt in sistem pana si pe centrele sociale si spitale cu boli psihice.

Scuze ca am reusit un pic mai stufos comentul si per ca ce era important se intelege.

Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2011
nina99, utilizator
Este vorba de Unitatea de asistenta medico-sociala Salonta? Daca da, este organizat ca un serviciu public de asistenta medico-sociala a bolnavilor cronici. Unitatile astea nu sunt nici cal nici magar, dupa parerea mea. Interneaza si persoane varstnice dar si persoane cu handicap. Nu mi se pare normal cum procedeaza.
Fiind un serviciu public puteti face o sesizare la Inspectia sociala (este o directie din cadrul Ministerului muncii care are printre atributii si verificarea furnizorilor de servicii sociale in aplicarea legislatiei in domeniu). Cand este vorba de sesizari de genul acesta, se duc si verifica.
Aveti vreo dispozitie de internare sau vreun act din care sa reiasa internarea? Uitati-va cu atentie pe documentele de la ei. Vedeti daca au facut undeva vreo referire la legislatie.
Dupa cum v-am spus mai sus, contributiile se calculeaza intr-un fel la persoane cu handicap si in alt fel la persoane varstnice.
V-au spus ca nu ei hotarasc taxele...cine le hotarasc v-au spus?
Trebuie sa existe o Hotarare de consiliu local sau de consiliu judetean. Aceste Hotarari sunt publice si trebuie sa vi le arate sau sa va dea un exemplar.
Consiliul local/judetean hotaraste costul de intretinere al unui beneficiar. Costul, insa nu este acelasi cu contributia. De aceea este important sa cereti Hotararea de consiliu.

cititi aici:
[ link extern ]
este hotararea cu contributia pentru anul 2010
ar trebui sa aibe si pe 2011
Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2011
dianami, utilizator

Alte discuții în legătură

Se poate suspenda pensia de handicap grav in caz de internare intr-un centru social ,asil avramescumariana avramescumariana Ma numesc AVRAMESCU MARIANA ,sint asistent personal al d-nei PUETE MARIA,din BERBESTI jud.VALCEA,,de 98 ani..cu pensie de handicap grav,si o pensie cu ... (vezi toată discuția)
Contribuție centrul persoane vârstnice. cheltuieli medicale. clementmihai clementmihai Buna seara. Mă adresez, cu rugăminte, persoanelor care cunosc cum se aplică legislația în privința asistenței sociale a persoanelor vârstnice, în ... (vezi toată discuția)
Centru de bolnavi mintal din romania emite o factura de 150 mil lei pentru perioada 2006-2014,ca urmare a ingrijirii a unei persoane cu handicap. OanaVG OanaVG Un centru de bolnavi mintal din Romania, a trimis o factura de 150 de milioane tutorelui legal ( mama in varsta de 70 de ani) care are scadenta in 15 zile. ... (vezi toată discuția)