avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... evaluare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

evaluare profesionala

Codul Muncii prevede ca ,in cazul desfacerii CIM pe durata determinata din motive imputabile angajatujlui cf art.61 lit.d-pregatire profesionala_anterior acestei decizii este necesara o evaluare profesionala prealabila.
Va rog sa-mi spune-ti in ce ar consta aceasta evaluare in cazul unui personal contractual la o primarie,sau daca aceasta evaluare ramane la latitudinea primarului
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:59, 25 Septembrie 2011
Cred ca in cazul unei concedieri pentru necorespundere profesionala v-ar putea fi de folos prevederile art. 77 din Contractul colectiv la nivel national pentru anii 2007 - 2010.

Desi acest contract nu mai este in vigoare la acest moment, cred ca va este de folos sa va uitati pe procedura pe care o reglementa acest articol, pentru a va face o idee, cum ar trebui sa decurga o astfel de procedura.

”Art. 77 - CCMUN
(1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, cu respectarea procedurii de cercetare prealabila, stabilita prin prezentul contract colectiv de munca.
(2) Cercetarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.
(3) Comisia va convoca salaiatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inaite:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
(5) In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionla poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) In cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura in limitele disponibile,un alt loc de munca. In situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la auoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
(8) In cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Daca alariatul nu a formulat contestatia in temenul revazut la alin.(8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza.”

Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d C.mun. poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

La nivelul Primariei trebuie sa existe un Regulament privind evaluarea performantelor individuale a personalului contractual.
Art.26 (6) din Legea nr.284/2010 prevede < Activitatea profesională se apreciază anual, ca urmare aevaluării performanţelor profesionale individuale, de către conducătorul instituţiei publice, la propunerea şefului ierarhic,prin acordare de calificative: ,,foarte bine" , ,,bine", ,, satisfăcător"şi ,,nesatisfăcător". Ordonatorii principali de credite stabilesc criteriile de evaluare a performanţelor profesionale individuale conform criteriilor prevăzute la art. 5 lit. c) şi pot stabili şi alte criterii de evaluare în funcţie de specificul domeniului de activitate.
dar in cazul in care nu am lucrat un an si nu a avut loc aceasta evaluare anuala cu calificative, imi pot desface CIM din acest motiv fara o altfel de evaluare profesionala (testare sau altceva)?
Codul Muncii prevede expres ca, concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

De asemenea, concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog frumos sa ma ajutati puiugalben puiugalben Va rog sa ma ajutati si pe mine deoarece nu prea inteleg ce este cu aceasta evaluare profesionala - la o societate privata se poate face asa ceva si daca da ... (vezi toată discuția)
Necorespunzator profesional loredanaelena loredanaelena buna seara am primit un referat ptr un salariat care nu corespunde profesional, trebuie sa-i fac convocare? art 268 alin 3 este ok sa il trec in convocare in ... (vezi toată discuția)
Testare salariati laur7901 laur7901 care sunt prevederile legale si cum se poate un testa salariat? se poate face o testare a tuturor salariatiilor? care sunt formele? art 61 din CM (vezi toată discuția)