avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... iesire la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

iesire la pensie

Buna ziua,

Ma numesc Dumitru Eleonora am 52 ani si 6 luni ,am 31 ani in campul muncii la aceeasi institutie.De curand am suferit o interventie chirurgicala foarte grava in urma careia beneficiez de concediu medical (am trecut la peste 90 zile de CM la comisia de expertiza medicala). Ma intereseaza sa stiu daca ma pot pensiona acum obtinand o pensie decenta si ce trebuie sa fac? sunt mai multe dezavantaje daca m-as pensiona acum?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:10, 18 Octombrie 2008
Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare.
Prin urmare, pentru a beneficia de pensie anticipata trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de minim 40 de ani. In prezent, doamna are un stagiu de numai 31 de ani.

Poate beneficia , in schimb, de pensie anticipata partial. In acest caz, cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare.
elis a scris:

Poate beneficia , in schimb, de pensie anticipata partial. In acest caz, cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare.

Lucrurile s-au clarificat de catre Domnul Vasile Bucuroiu.
La pensia anticipata partila ma refeream. Sigur ca ingrijorarea dvs. este justificata privind cuantumul pensiei si a datei iesirii la pensie.

Sunt de parere ca trebuie sa alegeti intre pastrarea sanatatii ( daca acesta nu revine la normal ) si o pensie mai mare.

Aceasta este o chestiune personala pentru care va trebui sa luati o decizie zic importanta.

Sunt nascuta in 25 februarie 1956, am 31 de ani vechime, din care 18 in grupa a doua. Momentan sunt in somaj. Va rog sa-mi spuneti cand ma pot pensiona anticipat.
Din datele furnizate , au reiesit urmatoarele ca puteti beneficia de:
Pensie pentru limita de varsta incepand cu Februarie 2016, respectiv la implinirea varstei de 60 ani;

Pensie anticipata partiala incepand cu Februarie 2011, respectiv la implinirea varstei de 55 ani;

Pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu Februarie 2012, respectiv la implinirea varstei de 56 ani.
Hermione:
Accesati www.pensiiprahova.ro si veti primi raspunsurile cele mai competente la intrebarile dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot iesi la pensie? alinabad alinabad IN MAI IMPLINESC 55 DE ANI. AM 3 COPII. CEI DE LA CASA DE PENSII MI-AI-U CALCULAT VECHIMEA SI MI-AU SPUS CA AM 35 DE ANI SI 2 LUNI. CAND POT IESI LA PENSIE? (vezi toată discuția)
Pensie Chitu Elisabeta Chitu Elisabeta O doamna nascuta in apr.1954,30 de ani vechime,am nascut 3 copii.Cand poate iesi la pensie anticipata.Multumesc (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? ica-40 ica-40 am 30 de ani de munca sint nascuta in 1961 si nu am grupa .cred ..cind pot iesii la pensie normal ..si cind pot iesii anticipat si in ce conditii pot iesi ... (vezi toată discuția)