avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Aplicarea legii
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Aplicarea legii

buna ziua,

in anul 2008, normele de aplicare ale art. 152 cod fiscal prevedeau:

În sensul art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, în cazul în care persoana impozabilă a atins sau a depăşit plafonul de scutire şi nu a solicitat înregistrarea conform art. 153 din Codul fiscal, în termenul prevăzut de lege, organele fiscale competente vor proceda după cum urmează:
a) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată de organele fiscale competente înainte de înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi datorat-o dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioadă cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data identificării nerespectării prevederilor legale. Totodată organele de control vor înregistra din oficiu aceste persoane în scopuri de taxă conform art. 153 alin. (7) din Codul fiscal.

plata taxei = tva colectatata minus tva deductibila

in anul 2011, normele de aplicare ale art. 152 cod fiscal prevad:

În cazul în care persoana impozabilă a atins sau a depăşit plafonul de scutire şi nu a solicitat înregistrarea conform prevederilor art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, organele fiscale competente vor proceda după cum urmează:
a) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată de organele de inspecţie fiscală înainte de înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data identificării nerespectării prevederilor legale. Totodată, organele fiscale competente vor înregistra din oficiu aceste persoane în scopuri de taxă. Prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se va stabili data de la care persoanele respective vor fi înregistrate în scopuri de taxă

asadar, in anul 2011, legea se schimba, iar persoana care incalca legea trebuie sa plateasca tva la nivelul taxei colectate, fara a se scadea taxa deductibila.

intrebarea este: daca inspectorii descopera incalcarea legii acum in anul 2011, dar depasirea plafonului a avut loc in anul 2008, care este procedura care se aplica? se aplica procedura actuala sau cea in vigoare la data cand s-a incalcat legea?
va rog, daca se poate si un temei de drept.

multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: SC DELTA EXPERT CONSULT SRL , Consultant resurse umane 13:29, 25 Septembrie 2011
Ai inteles gresit.
In 2008 nu era "plata taxei = tva colectatata minus tva deductibila"
In 2008 era taxa de plata = CA perioada nedeclarata *1.19, punct, fara sa ai drept de deductibilitate.
In 2011 ai drept de deductibilitate.
Cod Fiscal
Norme metodologice:
Art. 152 al.6
62. (1) Persoanele care aplică regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligaţia să ţină evidenţa livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii care ar fi taxabile dacă nu ar fi realizate de o mică întreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vânzări, precum şi evidenţa bunurilor şi a serviciilor taxabile achiziţionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumpărări.

(2) În cazul în care persoana impozabilă a atins sau a depăşit plafonul de scutire şi nu a solicitat înregistrarea conform prevederilor art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, organele fiscale competente vor proceda după cum urmează:

a) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată de organele de inspecţie fiscală înainte de înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data identificării nerespectării prevederilor legale. Totodată, organele fiscale competente vor înregistra din oficiu aceste persoane în scopuri de taxă. Prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se va stabili data de la care persoanele respective vor fi înregistrate în scopuri de taxă;

b) în cazul în care nerespectarea prevederilor legale este identificată după înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze dacă ar fi fost înregistrată normal în scopuri de taxă conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege şi data la care a fost înregistrată.

(3) După determinarea taxei de plată conform alin. (2), organele fiscale competente vor stabili obligaţiile fiscale accesorii aferente conform prevederilor legale în vigoare.

(4) Persoanele impozabile care nu au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA în termenul prevăzut de lege, indiferent dacă au făcut sau nu obiectul controlului organelor fiscale competente, au dreptul să ajusteze în primul decont depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, în condiţiile prevăzute la art. 145 - 149 din Codul fiscal:

a) taxa deductibilă aferentă bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege;

b) taxa deductibilă aferentă activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate în curs de execuţie, aflate în proprietatea sa la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege, cu condiţia, în cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevăzută la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, să nu fi expirat;

c) taxa deductibilă aferentă achiziţiilor de bunuri şi servicii efectuate în perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea şi data la care a fost înregistrată.
stimate d-le consultant resurse umane,

1. va rog sa folositi persoana a II-a singular cu prietenii dvs. apropiati, care va permit acest lucru.
2. eu cred ca am inteles foarte bine textul de lege si dupa cunostintele mele taxa datorata inseamna taxa colectata minus taxa deductibila, conform decontului de tva, fapt aplicat de inspectorii fiscali in rapoartele de inspectie fiscala la stabilirea obligatiilor fiscale de plata.
3. dreptul de deducere se poate exercita si pentru perioada in care o persoana nu fost inregistrata in scopuri de tva, fapt reglemantat de art. 145, alin 4 cod fiscal.

va multumesc!

p.s.: rog un moderator sa mute aceasta discutie in categoria dicutiilor juridice/drept civil, acolo unde a fost postat mesajul initial.

Din punctul meu de vedere totul se rezuma la data constatarii privind -


nerespectarea prevederilor legale este identificată de organele de inspecţie fiscală înainte de înregistrarea persoanei impozabile în scopuri de TVA


Astfel daca constatarea are loc, ulterior datei de 1 ianuarie 2009, atunci se va calcula taxa colectata, persoana impozabila urmand sa isi exercite dreptul de deducere prin primul decontul de taxa depus ulterior inregistrarii.

Temeiul legal se refera la modul in care se sanctioneaza neinregistrarea in scopuri T.V.A. si se aplica la data constatarii (si numai daca persoana nu s-a inregistrat in scopuri T.V.A):

Astfel in functie de data constatarii:

1. in anul 2007
- prin inspectia fiscala se stabilea diferenta intre colectat si deductibil de la data la care ar fi trebuit sa se inregistreze in scopuri TVA

sanctiunea fiind faptul ca

-persoana impozabila isi pierdea dreptul de ajustare pentru stocuri si imobilizari ca urmare a faptului ca in 30 zile de la data inregistrarii/depasirii nu a comunicat organului fiscal valoarea stocului si a imobilizarilor pentru care efectua ajustarea. Preluarea valorii ajustarii TVA-ului era permisa numai dupa primirea acceptului organului fiscal


2. Anul 2008

- prin inspectia fiscala se stabilea diferenta intre colectat si deductibil de la data la care ar fi trebuit sa se inregistreze in scopuri TVA

sanctiunea fiind faptul ca

-ajustarea pentru stocuri si imobilizari putea fi exercitata numai prin primul decont de taxa, valoarea acesteia nefiind luata in calcul de inpectia fiscala in diminuarea debitului stabilit si implicit la calculul accesoriilor.


Incepand cu anul 2009,

- prin inspectia fiscala se stabileste valoarea TVA-ului colectat

sanctiunea o reprezinta valoarea accesoriilor calculate

-ajustarea TVA pentru stocuri si imobilizari precum si exercitarea dreptului de deducere se efectueaza prin primul decont de taxa depus ulterior inregistrarii in scopuri T.V.A.

Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
Management Account, Consultant fiscal
ok, de acord, de acceea astept raspunsul unui jurist cu privire la aplicarea legii civile.
sunt echipe de control care aplica efectiv legea in vigoare la data depasirii plafonului si echipe de control care aplica legea in vigoare acum, chiar daca depasirea a avut loc in anul 2008.

va multumesc!
Legislatia aplicabila este cea in vigoare la momentul aplicarii ei. Punct.
Cred ca cel mai indicat pentru dumneavoastra ar fii sa faceti o adresa oficiala la Anaf sa va lamureasca.
Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie raport de inspectie fiscala ancatod ancatod buna ziua functionez ca pfa din 2005, incepand cu aug 2007 am depasit plafonul de 35000 euro, dar nu m-am inregistrat ca platitor de tva, in urma unei ... (vezi toată discuția)
Tva tudor razvan tudor razvan am o societate care in oct 2011 a depasit plafonul de tva(35000euro).am aflat azi acest lucru.maine merg sa depun cerere.Ce ma intereseaza urgent;chiar daca ... (vezi toată discuția)
Returnare tva mihaidumitrescu mihaidumitrescu Daca o PFA a depasit plafonul de inregistrare in scopuri de TVA, sa zicem incepind cu 01.01.2008, si nu s-a inregistrat la ANAF iar, in urma unui control a ... (vezi toată discuția)