avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilirea paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilirea paternitatii

buna ziua.
as dori, prin amabilitatea dvs, sa aflu raspunsul la urmatoarea intrebare: sunt casatorita, despartita in fapt de mai multe luni. am conceput un copil cu un alt barbat. copilul este pe numele sotului meu, eu fiind casatorita in momentul nasterii. barbatul cu care am conceput copilul, pentru moment, nu doreste sa se implice in viata copilului, fiind suparat ca nu este copilul pe numele sau si eu am tergiversat divortul. sotul meu doreste sa divortam, fara a fi implicat financiar si ca si custodie in viata minorului. as dori sa stiu dc in acest moment, casatorita fiind, sa pot stabili adevarata paternitate a copilului meu, ulterior pentru a putea divorta fara sa incomodez sotul actual de probleme legate de pensie si custodie, in plus pt ca este posibil ca sotul sa tergiverseze divortul, pt a se razbuna, pana copilul ar depasi varsta de 1 an. pt ca sotul meu doreste sa nu am relatie cu tatal copilului.
cum as putea procedea ca fiul meu sa aiba in certificat, numele tatalui biologic si sa mi descurc itele acestei situatii complicate. doresc sa cresc copilul impreuna cu tatal sau biologic.

va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:22, 27 Septembrie 2011
Avand in vedere ca minorul s-a nascut in timpul casatoriei cu actualul sot, in cadrul actiunii de divort se va pune si problema incredintarii acestui minor si prin urmare evident este necesar sa solicitati incredintarea acestuia.
Pentru a nu ajunge la aceasta varianta, formulati mai intai actiune in tagaduirea paternitatii, urmand sa va judecati in contradictoriu cu sotul dvs.
Dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii, minorului ii va fi eliberat un certificat de nastere fara tata.
Tot dupa ramanea definitiva si irevocabila a hotararii, formulati actiune de divort, pentru ca abia atunci copilul dvs. va avea calitatea unui copil din afara casatoriei.
Ulterior, tatal natural poate recunoaste minorul printr-o declaratie facuta la Serviciul de Stare Civila sau prin inscris autentic, situatie in care minorului ii va fi eliberat un alt certifcat de nastere in care va figura tatal sau natural.
Daca doriti ca minorul sa poarte si numele de familie al tatalui sau natural, atunci va fi necesara o noua actiune, de asta data de incuviintare nume, actiune in care veti chema in calitate de parat pe tatal natural al minorului,
In urma obtinerii acestei hotarari, minorului ii va fi eliberat mult doritul certificat in care minorul va purta si numele de familie al acestuia.
Punctele 3 si 4 pot face obiectul unei singure actiuni in care sa se solicite:
-stabilirea paternitatii si
-incuviintarea purtarii numelui minorului, in acest caz fiind rezolvate ambele probleme si eliberat un singur certificat in loc de doua.
multumesc. dar in felul asta nu este posibil sa ma intind peste un an si stiu (poate detin informatii eronate), ca dupa un an nu mai poti cere paternitatea.
se ridica urmatoarele precizari:

1. tatal biologic nu mai doreste sa isi asume niciun rol. nu stiu dc este decizia sa finala, sau doar determinata de anumite frustrari, dar dc pun raul inainte este posibil ca tatal biologic sa nu doreasca, din proprie initiativa, sa l recunoasca, nici dupa pronuntarea divortului si tagaduirea paternitatii.

2. nu doresc ca copilul meu sa poarte neaparat numele de familiei al tatalui, il poate purta si pe al meu, doresc doar ca acest copil sa apartina legal, de tatal biologic. adica copilul meu sa aiba in certificat numele tatalui biologic.

3. eu doresc ca stabilirea paternitatii sa se faca cat mai repede, se poate initia acum o actiune, plecand de la premisa ca tatal biologic nu mai doreste nimic din proprie initiativa?

4. eu nu doresc pensie alimentara de la tatal biologic, sau numele de familie, ci doar sa fie recunoscut ca tata in certif de nastere.

5. precizez ca sotul este de acord cu acest lucru, el nedorind sa fie tatal oficial al copilului.
sa refolumelez intrebarea, se poate ca eu, fara sa divortez mai intai, sa cer stabilirea paternitatii si sa divortez dupa? avand de ex, acordul sotului pt stablirea paternitatii?
adica sotul este de acord cu faptul ca minorul nu este copilul sau, de ce ar trebui sa ma judec cu el?
Alte variante nu exista.
Exista doar varianta inversarii celor doua actiuni, adica divort si apoi tagaduire, ceea ce nu cred ca va avantajeaza.
Stabilirea paternitatii in timpul casatoriei cu un alt barbat este inadmisbila, pentru ca pana una alta in certificat figureaza sotul dvs.in calitate de tata al minorului, chiar daca el nu este tatal natural.
In cazul in care sa spunem in absurd ca tatal natural nu va mai dori sa recunoasca copilul, mergeti pe varianta stabilirii paternitatii, dar la momentul aratat in mesajul anterior.
Termenul de 1 an in cazul dvs. curge de la data la care copilul a pierdut calitatea de copil din casatorie, prin efectul unei hotarari judecatoresti, termenul pentru pornirea actiunii in stabilirea paternitatii din afara casatoriei urmand sa curga de la data cand acea hotarare a ramas definitiva.( art.60 la.2 c.fam).
Apoi, mai avem un al. 4 indice unu al aceluiasi articol care prevede ca actiunea apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.

Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Septembrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
multumesc.

Alte discuții în legătură

Stabilire paternitate plrflrn plrflrn O femeie si un barbat sunt casatoriti. Decid sa divorteze, Fiecare incearca sa-si refaca viata. Femeia ramane insarcinata inainte ca decizia de divort sa ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului din afara casatoriei pp_adela pp_adela Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune delicata. Cu sotul meu sunt in divort de anul trecut si, intre timp am intalnit o persoana deosebita cu ... (vezi toată discuția)
Declarare bebelusi augustina_1984 augustina_1984 daca esti casatorita dar nu mai locuiesti cu sotul,ai intentat actele de divort,si faci un copil cu un alt barbat ,numele tatalui de pe certificatul de nastere ... (vezi toată discuția)