in data de 8.09.2008 conduecam autoturismul pe drumul de la arad la timisoara. intre localitatile sag si vinga este o portiune de curba la dreapta in sens de mers cu marcaj simplu continu,urmat de marcaj simplu discontinu vreo 700 m, apoi din nou marcaj simplu continuu si curba la stinga. m-am angajat in depasire cind am vazut indicatorul cu sfarsitul interzicerii de a depasi. la reincadrarea pe banda de mers, m-a oprit agentul de circulatie, mi-a cerut actele, fara sa se prezinte si fara a-mi spune pentru ce am fost oprit. ulterior a coborat al doilea agent de circulatie din masina politiei si mi-a spus ca am depasit pe linia continua si ca-mi retine permisul de conducere 30 de zile. mi-a aratat filamrea facuta cu camera, dar pe filmare nu se distinge ca acolo e linie discontinua, se vede doar inidcatorul cu depasirea pemisa de pe sensul opus de mers. mentionez ca din sens opus nu circula nici un autoturism. in procesul verbal este scris gresit numarul de inmatriculare al masinii, e trecut cry in loc de crv. prostia este ca am semnat procesul verbal si nu am declarat nimic. am depus contestatia. am permis de 10 ani, fara nici un fel de incident inaintea acestuia.
ma puteti ajuta cu sfaturi legate de problema mea ? e posibil sa cer nulitatea procesului verbal, datorita gresirii numarului de inmatriculare ?
multumesc
Procesul verbal de constatare a contraventiei se poate ataca in termen de 15 zile de la comunicarea acestuia , indiferent de modalitatea in care a fost facuta.
Daca acesta a fost transmis prin posta , acest termen curge de la data primirii lui .Plangerea se depune la judecatoria in a carei raza teritoriala a fost savrasita contraventia.
Ati putea contesta procesul verbal daca cele relatate nu corespund realitatii.
Numar gresit de inmatriculare ar atrage nulitatea relativa a procesului verbal .
Este voba despre incalcarea unei norme juridice ce ocroteste un interes particular ce produce o vatamare ce poate fi inlaturata fara anularea actului respectiv.
In cazul nulitatii absoluta , vatamarea este inlaturata prin anularea respectivului act.
Deci nulitatea relativa se refera la elemente de insemnatate mai mica , astfel incat nu e necesara anularea acestui act , ci revenirea asupra omisiunilor facute, remedierea acestora.