Buna tuturor.
Tertul poprit , comunica executorului meu , ca , desi suntem primii cu infiintarea popririi ,el nu poate face plati catre noi , deoarece momentan face plati catre directia fiscala , care si-a infiintat poprirea dupa noi.
Stiu ca sunt anumite institutii care beneficiaza de intaietate ,in astfel de situatii , dar executorul afirma ( ca si legea de altfel ) ca el trebuie sa distribuie sumele de bani si nu tertul poprit.
Asa ca , zice el, sa fac ,cu un avocat, validare poprire ptr acest tert.
Eu va intreb , e motivata suficient aceasta validare ? Adica , judecatorul poate spune ca tertul poprit ( a respectat legea , intr-o anumita masura ) si a facut oricum ce ar fi facut si executorul.....si daca legea prevede ca executorul distribuie sumele si statul are prioritate , inseamna ca eu oricum nu voi primi nimic , acele sume fiind correct virate, doar ca nu de cine trebuia. Cam asta inteleg eu din aceasta situatie. Si nu as vrea sa avansez alte cheltuieli cu un avocat , daca oricum nu pot obtine nici o suma, decat dupa ce isi incaseaza directia fiscala creanta.
In faza in care va aflati dvs..executorul a trimis doar o dispozitie de poprire prin care il instiinteaza pe tertul poprit ca este obligat ca banii pe care ii datoareaza debitorului dvs sa-i vireze in contul sau (al executorului).
Pentru a putea actiona si asupra tertului poprit este necesara validarea popririi de catre instanta de executare. Aceasta hotarre de validare va da posibilitatea sa executati si tertul poprit cu privire la suma datorata de catre debitorul dvs.
Art. 460 din codul de procedura civila
Daca tertul poprit nu-si mai indeplineste obligatiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila a liberat-o debitorului poprit, creditorul, debitorul sau organul de executare, in termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.
Instanta va cita creditorul urmaritor, debitorul si tertul poprit si, daca din probele administrate rezulta ca tertul poprit datoreaza sume de bani debitorului, va da o hotarare de validare a popririi prin care va obliga tertul poprit sa plateasca creditorului, in limita creantei, suma datorata debitorului, iar in caz contrar, va hotari desfiintarea popririi. Tertul poprit, care, cu rea-credinta, a refuzat sa-si indeplineasca obligatiile privind efectuarea popririi, va putea fi amendat, prin aceeasi hotarare, cu o suma cuprinsa intre 200 lei si 1.000 lei.
Daca sumele sunt datorate periodic, poprirea se valideaza atat pentru sumele ajunse la scadenta, cat si pentru cele care vor fi scadente in viitor, validarea producandu-si efectele numai la data cand sumele devin scadente.
Dupa validarea popririi, tertul poprit va proceda, dupa caz, la consemnarea sau plata prevazuta la Art. 456, in limita sumei determinate expres in hotararea de validare. In caz de nerespectare a acestor obligatii, executarea silita se va face impotriva tertului poprit, pe baza hotararii de validare ce constituie titlu executoriu
Conform prevederilor Codului de Procedura Fiscala, tertul poprit este cel ce face distribuirea.
Cererea de validare de poprire o poate face executorul judecatoresc. De ce nu o face? Stie ca nu are dreptate si va pune pe dvs sa faceti cheltuieli de judecata aiurea. Organul de executare bugetar are prioritate, asa spune Codul de procedura Ficala. Tertul porit nu si-a incalcat nicio obligatie. Nu va mai luati dupa ce spun executorii, pe ei nu ii intereseaza decat sa isi ia onorariile lor maximale, nicidecum sa recupereze creanta.
cererea de validare puteti sa depuneti si D-vstra la tribunal, nu va trebuie avocat. Atentie sa nu iesiti din termen (90 zile). Daca ati iesit, cereti executorului judecatoresc sa repete poprirea.
Fiscul are prioritate, dar D-vstra sa depuneti periodic la executor cerere de continuare a executarii, altfel riscati ca creanta sa fie prescrisa.
Va multumesc ptr raspunsuri , dar stiu ca exista un articol in care se specifica ceva in genul : executorul este cel care face distribuirea sumelor , in cazul in care sunt mai multe popriri infiintate si , e adevarat ca trebuie respectata o anumita ordine . Sunt destul de confuz acum ca mi-ati spus de ce prevede codul fiscal ....si de faptul ca nu are niciun sens ptr mine aceasta actiune.....Nu pun la indoiala cunostiintele dvs , dar daca mai poate si altcineva sa imi spuna inca o parere vis a vis de aceasta problema ....Multumesc mult .
art 458 - executorul este singurul in masura sa faca distribuirea si nu tertul poprit.
depuneti validarea deoarece tertul nu avea dreptul sa faca plati preferentiale chiar daca este respectata ordinea prevazuta de art. 563.
tertul nu poate invoca nici necunoasterea legii si nici buna-credinta - din experienta practica va pot spune ca instantele admit validarea pentru simpla nerespectare a legii prin lipsa consemnarii sumelor de bani.