avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea sunt obligata sa platesc taxa radio?????
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

sunt obligata sa platesc taxa radio?????

Buna ziua!

Am o firma de consultanta, de 6 ani de zile. In urma cu o saptamana, am primit un plic de la Radiodifuziunea Romana, in care eram instiintata ca orice firma din tara trebuie sa plateasca taxa radio (10 lei pe luna) si sunt somata sa achit aceasta taxa pe ultimii 3 ani. Cred ca nu sunt sanatosi la cap. La sediul firmei nu exista nici un aparat radio. Daca tot trebuie sa platesc, de ce nu sunt pusa sa platesc aceasta suma de la momentul infiintarii firmei, ci numai pe ultimii 3 ani?
Ma poate lamuri cineva ce e cu nebunia asta?
Mi se pare o aberatie sa fiu obligata sa platesc un serviciu de care nu beneficiez si de care nici nu am nevoie!

Please, help!

P.S. Am mai discutat cu oameni care au firme, nimeni nu a platit niciodata nimic. Ce-au astia cu mine?
Surpriza este ca foarte multe firme au primit zilele acestea astfel de somatii de recuperare a acestei taxe aberante , dar noi am primit de la o firma de recuperare debite, in numele Radiodifuziunii Romane. Pai la aceeasi adresa unde avem noi sediul mai sunt 2 firme, noi avem spatiu inchiriat de la o firma care plateste taxa aceasta, ca ei au contract la ELECTRICA , si ii taxeaza automat, pe factura de lumina, vor, nu vor.
Pai, toata lumea plateste pe factura de lumina, nu? Si atunci, ce mai vor astia de la noi?
Nu va ramine decit sa asteptati ,procesul verbal cu suma de plata , pentru al ataca in instanta. E un abuz , nicaieri in lume nu platesti un srviciu fara a beneficia de acesta . Daca venea cineva din partea Radiodifuziunii Romane si constata la fata locului ca detineti un radioreceptor, atunci era altceva.
art. 3 alin. 1 din HG nr. 977/22-08-2003 modificata prin HG nr. 1292/2007 dispune:
Persoanele juridice cu sediul în România, care se încadrează în categoria microîntreprinderilor potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 24/2001 privind impunerea microîntreprinderilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 111/2003, cu modificările ulterioare, au obligaţia să plătească pentru sediul social o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune.

iar art. 8 alin. 2 arata ca
Fapta persoanei juridice prevăzute la art. 3 alin. (1) sau fapta persoanei juridice prevăzute la art. 3 alin. (2), inclusiv a filialelor, a sucursalelor sau a altor subunităţi ale acesteia, de a nu plăti taxa lunară pentru serviciul public de radiodifuziune constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei plus plata unor despăgubiri civile la nivelul dublului taxei prevăzute la pct. 2, 3 sau 4 din anexă, pe o perioadă de 1 an

Da, pare o aberatie, asa cum ati scris, insa tot trebuie sa platiti pentru ca asa a hotarat Guvernul (in loc sa gaseasca o alta sursa de finantare).
Daca va intrebati daca o astfel de hotarare de guvern este constitutionala cred ca ar trebui sa aveti in vedere prev. art. 56 alin. 1 din Constitutie
Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice
si imprejurarea ca taxa perceputa este pentru serviciul public de radiodifuziune.
Domnule avocat u.b.i.k, eu sunt de acord sa contribui, asa cum zice legea, "prin impozite si taxe, la cheltuielile publice", insa nu ar fi normal sa platesc pentru ceva ce consum, pentru un serviciu de care beneficiez? V-am spus, noi nici macar nu avem aparat radio. Platim taxe, impozite, suntem la zi cu toate, dar asta mi se pare strigator la cer.

Daca statul trebuie sa tina in spate si un milion de paraziti angajati ai acestei radiodifuziuni (sa fim seriosi, in afara de cei care locuiesc in varful muntelui si nu prind alte posturi, nu stiu cine-i asculta - caci "calitatea" emisiunilor lor m-a facut, acum vreo 10 ani, sa renunt la a mai asculta Radio Romania, drep urmare si la aparat), nu cred ca e totusi firesc sa ma oblige sa platesc eu.
Suma nu e ceva colosal, e vorba de vreo 4 milioane de lei vechi pe acesti ultimi 3 ani; totusi, am senzatia ca sunt jefuita.
Bref, nu vreau sa le dau banii fiindca nu mi se pare corect. Pot actiona in vreun fel?

Alte discuții în legătură

Taxa radio tv opreamarcel opreamarcel de ce trbuie persoanele fizice sa plateasca taxa radio tv,daca avem antena satelit si platim la firma ,firma respectiva nu plateste sa transmita poaturile ... (vezi toată discuția)
Audiovizual Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Platesc taxa de radiodifuziune pe persoana fizica. Zilele trecute mi a sosit o instiintare de plata a taxei, pe persoana ... (vezi toată discuția)
Taxe date pt abonament radio zuzulici74 zuzulici74 In factura de la Electrica platesc si taxa pentru radio,mentionez ca nu am,deasemenea platesc si abonament de televiziune cu toate ca eu am cablu si prin ... (vezi toată discuția)