avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... executarea pedepselor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

executarea pedepselor

Buna seara,as doti sa stiu daca in noul cod penal este vreo modificare a anului juridic de executare a pedepselor privative de libertate,multumesc.
Cel mai recent răspuns: albulescu , utilizator 15:42, 14 Septembrie 2008
multumesc frumos pentru mesaj.
Propunerile referitoare la liberarea conditionata, in noul Cod Penal erau urmatoarele:

Secţiunea a 6-a Liberarea condiţionată
Art. 100 Condiţiile liberării condiţionate în cazul detenţiunii pe viaţă
(1) Liberarea condiţionată în cazul detenţiunii pe viaţă poate fi dispusă dacă cel condamnat:
a) a executat efectiv 20 de ani de detenţiune;
b) a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei şi a făcut progrese constante şi evidente în vederea reintegrării sociale;
c) a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nici o posibilitate să le îndeplinească;
d) instanţa are convingerea că acesta s-a îndreptat şi că nu va mai săvârşi alte infracţiuni.
(2) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt care au determinat acordarea liberării condiţionate şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile care îi revin pe durata termenului de supraveghere.
(3) De la data liberării condiţionate condamnatul este supus unui termen de supraveghere de 10 ani.

Art. 101 Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii
(1) Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă dacă cel condamnat:
a) a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
b) a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei, a dovedit interes constant în cadrul programelor de recuperare şi a făcut progrese evidente în vederea reintegrării sociale;
c) a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nici o posibilitate să le îndeplinească;
d) instanţa are convingerea că acesta s-a îndreptat şi că nu va mai săvârşi alte infracţiuni.
(2) În cazul condamnatului trecut de 60 de ani se poate dispune liberarea condiţionată după executarea efectivă a unei treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b) – d).
(3) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (1) se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin două treimi, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(4) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt care au determinat acordarea liberării condiţionate şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile care îi revin pe durata termenului de supraveghere.
(5) Intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat.

Art. 102 Măsurile de supraveghere şi obligaţiile
(1) Condamnatul faţă de care s-a dispus liberarea condiţionată trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, orice schimbare a locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
(2) Instanţa impune condamnatului executare uneia sau a mai multora din următoarele obligaţii:
a) să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională;
b) să frecventeze un program de consiliere psihologică pe cheltuiala sa, atunci când este posibil, sub coordonarea serviciului de probaţiune;
c) să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială organizate sau coordonate de serviciul de probaţiune;
d) să nu schimbe locuinţa avută, fără acordul instituţiei care efectuează supravegherea;
e) să nu părăsească teritoriul României;
f) să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă;
g) să nu comunice cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu persoanele cu care a comis infracţiunea sau cu alte persoane, stabilite de instanţă, ori să nu se apropie de acestea;
h) să nu conducă nici un vehicul sau anumite vehicule stabilite de instanţă;
i) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme.
(3) Obligaţiile prevăzute în alin. (2) lit. e) - i) pot fi impuse în măsura în care nu au fost aplicate în conţinutul pedepsei complementare a interzicerii exercitării unor drepturi.
(4) Măsurile de supraveghere şi obligaţiile prevăzute în alin. (2) lit. a) - c) se execută din momentul acordării liberării, pe o perioadă egală cu o treime din durata termenului de supraveghere, dar nu mai mult de 2 ani, iar obligaţiile prevăzute în alin. (2) lit. d) - i) se execută pe toată durata termenului de supraveghere.
(5) Pentru stabilirea conţinutului obligaţiilor prevăzute în alin. (2) lit. a) - c) instanţa va consulta serviciul de probaţiune, care este obligat să formuleze recomandări în acest sens.

Art. 103 Supravegherea condamnatului
(1) Pe durata supravegherii datele prevăzute în art. 102 alin. (1) lit. c), d) şi e) se comunică serviciului de probaţiune.
(2) Supravegherea executării obligaţiilor prevăzute în art. 102 alin. (2) lit. a) - c) se face de serviciul de probaţiune. Verificarea modului de îndeplinire a obligaţiei prevăzute în art. 102 alin. (2) lit. d) - i) se face de poliţia de proximitate, care va sesiza serviciul de probaţiune cu privire la orice încălcare a acesteia.
(3) Supravegherea obligaţiei prevăzută în art. 102 alin. (2) lit. f) poate fi realizată şi printr-un sistem electronic de supraveghere, în condiţiile prevăzute de legea specială.
(4) Pe durata supravegherii serviciul de probaţiune are obligaţia să sesizeze instanţa dacă:
a) au intervenit motive care justifică fie modificarea obligaţiilor impuse de instanţă, fie încetarea executării unora dintre acestea;
b) persoana supravegheată nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută, în condiţiile stabilite, obligaţiile care îi revin.

Art. 104 Modificarea sau încetarea obligaţiilor
(1) Dacă pe durata supravegherii au intervenit motive care justifică, fie impunerea unor noi obligaţii, fie sporirea sau diminuarea condiţiilor de executare a celor existente, instanţa dispune modificarea obligaţiilor în mod corespunzător, pentru a asigura condamnatului şanse sporite de reintegrare socială.
(2) Instanţa dispune încetarea executării unora din obligaţiile pe care le-a impus când apreciază că menţinerea acestora nu mai este necesară.

Art. 105 Revocarea liberării condiţionate
(1) Dacă pe durata supravegherii persoana condamnată, cu rea-credinţa, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, instanţa revocă liberarea şi dispune executarea restului de pedeapsă.
(2) Dacă după acordarea liberării cel condamnat a săvârşit o nouă infracţiune, care a fost descoperită în termenul de supraveghere şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă liberarea şi dispune executarea restului de pedeapsă. Pedeapsa pentru noua infracţiune se stabileşte şi se execută, după caz, potrivit dispoziţiilor de la recidivă sau pluralitate intermediară.

Art. 106 Anularea liberării condiţionate
(1) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere se descoperă că cel condamnat mai săvârşise o infracţiune până la acordarea liberării, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen, liberarea se anulează, aplicându-se, după caz, dispoziţiile privitoare la concursul de infracţiuni, recidivă sau pluralitate intermediară.
(2) În cazul în care, în raport de pedeapsa rezultată, sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 100 sau 101 instanţa poate acorda liberarea condiţionată. Dacă s-a dispus liberarea, termenul de supraveghere se calculează de la data acordării primei liberări.
(3) Când după anulare instanţa dispune executarea pedepsei rezultate, partea din durata pedepsei complementare a interzicerii exercitării unor drepturi neexecutată la data anulării suspendării se va executa după executarea pedepsei închisorii.

Art. 107 Efectele liberării condiţionate
Dacă până la expirarea termenului de supraveghere condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune, nu s-a dispus revocarea liberării condiţionate şi nu s-a descoperit o cauză de anulare, pedeapsa se consideră executată.
multumesc pentru raspuns,credeam ca in noul cod penal sunt unele modificari in aceasta priviinta,dar vad ca sunt minore si nu sa schimbat fractiile care trebuie executate pentru liberare conditionata,inca odata multumesc .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Liberarea conditionata AlexVlad13 AlexVlad13 Buna , imi puteti spune daca un condamnat a terminat de executat o pedeapsa dar in timpul cat a fost pus in libertate a inceput judecarea unui alt dosar , il ... (vezi toată discuția)
Conditii eliberare conditionata in speta annaghe annaghe Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine : ce perioada de executare a pedepsei trebuie executata pentru a formula o cere de eliberare conditionata. ... (vezi toată discuția)
Executarea unei pedepse elisandra elisandra din sase ani cu executare cat timp trebuie sa ramana in detentie o persoana care nu are nici un fel de antecedente? (vezi toată discuția)