Noua Lege a pensiilor la art.114, 118 si altele restrange dreptul legal la munca al unor categorii de pensionari. Nu este normala o astfel de ingradire dar insa aceasta reglementare a inceput sa-si produca efectele. Multi pensionari aleg calea de a lucra ilegal pentru a nu li se afecta dreptul de pensie castigat legal.
DREPTUL LEGAL LA MUNCA AL PENSIONARILOR ESTE AFECTAT DE NOUA LEGISLATIE IN DOMENIUL PENSIILOR ? CARE PENSIONARI SE POT ANGAJA LEGAL SI CARE NU? DE CE NU SE FAC PRECIZARI MULT MAI CLARE DE CATRE LEGIUITOR? VOM REVENI SI CU ALTE INGRADIRI ?
1. Din Legea 263/2010: Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
2. Asadar numai categoriile de pensionari de mai sus pot cumula pensia cu venituri salariale.
3. Nu este vorba de nici o ingradire a dreptului la munca:
- pensionarii de invaliditate, gr.I si II, nu pot munci deoarece si-au pierdut total capacitatea de munca;
- pensionarii cu pensie anticipata sau anticipata partiala nu au fost obligati sa iasa la pensie, puteau munci pana la pensia de limita de varsta.
ce parere aveti de militarii esiti in 01.01.2008 la 53 de ani. Anticipat atunci. Ulterior pana la aparitia Legii 263/2010, implinesc 55 de ani varsta limita de pensionare. Trebuia sa treci in rezerva cu drept de pensie. In Anexa ? 3 la Legea 263 in grila cei din iulie 1955 nu mai apare.
Cum credeti ca vor fi tratati ?
- pesionati anticipat? sau pentru limita de varsta? Ce garantii ar fi ca nu se interpreteaza situatia si sa fie luata in calcul data pensionarii care a fost aniticipata? Trecerea anilor? Nu cumva este vreo capcana.
Cazurile sunt numeroase si tema mi se pare interesanta pentru toti pensionarii. De aceea cred ca am putea face un studiu bazat nu numai pe teorie ci si pe practica judiciara pe care sa il publicam.
Am avut un caz al uni pensionar care avea dreptul numai la 4 ore (jumatate de norma) . Nu a stiut de prevederile noii Legi, nici el nici angajatorul care i-a virat obligatiile fiscale aferente castigului realizat pentru norma intreaga. Surpriza: a fost identificat si s-a trecut direct la recuperarea pensiei platite ; Cazul este in lucru. pana la proba contrarie , statul nu sta isi recupereaza banii platiti ca drept de pensie, in perioada angajarii.
"pensionarii pentru limita de varsta"
Ce sa intelegem ?
Cei definiti de legea noa a pensiilor?
sau
Cei definiti de actul normativ in vigoare la data pensionarii ?
Daca esirea la pensie anticipata s-a facut inainte de aparitia si intrarea in vigoare a noii legi 263 si pana la aparitia noii legi pensionarul implineste varsta legala de pensionare pentru limita de varsta, cum se interpreteaza? dupa legea in vigoare la data implinirii varstei sau dupa legea noua?
Din februarie 2011 tot scriu mesajul de mai jos in Forum, dar inteleg ca nu l-ati citit. :) Il puteti citi si pe prima pagina a forumului Pensionari, intr-un "lipicios".
Incepand din 3 iulie 2010, data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010, pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale au devenit pensii pentru limita de varsta (art. 2, alin. 1 din Legea nr. 119/2010). Prin urmare, incepand cu 3 iulie 2010, beneficiarii de pensie de serviciu anticipata / anticipata partiala din sistemul militar sunt beneficiari de pensie pentru limita de varsta prin efectul legii.
Art. 171 din Legea nr. 263/2010 prevede urmatoarele: La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv categoriile de pensii prevăzute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, devin pensii în înţelesul prezentei legi.
Pensiile prevazute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 erau pensii pentru limita de varsta cand a intrat in vigoare Legea nr. 263/2010 si isi pastreaza acelasi regim, de pensii pentru limita de varsta, si potrivit acestui act normativ. Prin urmare, in baza art. 118, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 263/2010, fostii beneficiari de pensii anticipate din sistem militar, in prezent beneficiari de pensie pentru limita de varsta, pot cumula nelimitat pensia cu alte venituri.
observatie ! domnule igpopa ! santeti avocat dar prin postarile dumneavoastra ati demonstrat ca nu ati citit atent l 263 si ca aveti grave lacune la exprimarea scrisa in limba romana ! pacat !