buna ziua
as avea o nelamurire va rog
se poate face un act de vanzare cumparare cu ajutorul unui avocat?se poate evita notarul?
precizez ca vanzarea se va face intre mine si tatal meu ,deci in familie
avem toate actele necesare si am vrea sa evitam onorariul notarului
si inca o intrebare , va rog
ce comisioane se percep de catre notari pt o asemenea tranzactie dar de catre avocati?
sunt si alte plati pe care trebuie sa le fac, ceva impozit la stat?apartamentul este cumparat de tata in 2004 din banii mei iar acum vreau sa il puna pe numele meu
va rog lamuriti_ma putin
multumesc
cu stima
Un act de vanzare -cumparare care are ca obiect transmiterea unui apartament se face in forma autentica ,la notar .
Lipsa respectarii acestei conditii ad validitatem atrage nulitatea absoluta a actului juridic .
daca nu mai aveti frati puteti, actul de vanzare-cumparare al apartamentului il puteti semna in prezenta unui avocat. La avocat platiti un onorariu care va fi mai mic decat taxele platite unui notar. Oricum va trebui sa platiti la fisc impozit pentru transzactiile imobiliare.
Singura problema cred ca o s-o aveti cu cei de la Oficiul de Cadastru care nu accepta sa inscrie in cartea funciara decat contractul de vanzare cumparare incheiat in forma autentica adica in fata notarului.
Răspuns:
Avocatul vă va face un antecontract de vanzare-cumpărare căruia îi va da dată certă, bineînţeles să aveţi actele în regulă şi să indepliniţi condiţiile inmpuse de acesta.
În cadrul contractului se vor menţiona: obiectul contractului, suma de bani achitată reprezentând preţul integral stabilit de cumpărător si vânzător (asta numai în cazul în care sunteţi tatăl si fiu, adică va intelegeti), termenul pană când vor fi întocmite documentaţia cadatsrală şi până când veţi perfecta actul de vânzare-cumpărare sub formă autentică, dar şi condiţia nerespectării antecontractului - posibilitatea cumpărătorului de intenta acţiune în instanţă pentru a obţine o hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare.
Bineînţeles vânzătorul nu îşi va îndeplini obligaţiile, iar după o perioadă de timp, cumpărătorul va incerca să ,,ia legătura" printr-o notificare trimisă vânzătorului prin care îi pune în vedere să se prezinte la notariat în vederea perfectării actului în formă autentică.
Vânzătorul nu va respecta angajamentul şi cumpărătorul îl va chema în judecată pentru ca instanţa să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act autentic. Va fi un proces destul de uşor, iar taxele vor fi considerabil mai mici decât la notariat.Trebuie să discutaţi cu un avocat!
Contractul de vanzare-cumparare se poate face valabil la avocat doar pentru apartament (constructie), terenul aferent blocului trebuie cumparat prin act autentic. Cum nici un notar nu este de acord sa faca acte doar pe cota indiviza din teren, ori cumparati doar apartamentul fara teren, ori va duceti la notar.
Dacă terenul aferent acelui apartament figurează doar ca drept de folosinţă, nu de proprietate, apartamentul poate fi vîndut prin act sub semnătură privată chiar şi fără atestarea dată de avocat şi fără a avea grija obligaţiei de a încheia un act notarial cu privire la teren, dreptul de folosinţă asupra terenului transmiţînde-se fără nicio formalitate.
Asta în teorie. În practică s-ar putea să vă loviţi de refuzul celor de la cartea funciară de a vă întabula dreptul de proprietate pe baza actului sub semnătură privată.