avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contributie pensie pentru vechimea in munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contributie pensie pentru vechimea in munca

In perioada 07.10.2005-01.09.2008 am lucrat la o firma de imobiliare part/time 2 ore din care rezulta cca. 9 luni,pot plati eu pentru diferenta de impozit de 6 ore pentru aceasta prioada ,unde si cum? Va multumesc anticipat ! Mentionez ca sunt administrator la aceasta firma si in prezent dar nu mai are activitate si am studii superioare. S. V.
Cel mai recent răspuns: savuvirgil , utilizator 09:11, 14 Octombrie 2011
1. In primul rand ca nu puteti plati retroactiv contributiile ci numai de la data la care incheiati contractul de asigurari sociale cu Casa de Pensii.

2. - In al doilea rand stagiul de cotizare pentru pensie nu depinde de numarul de ore lucrate pe zi ci de venitul avut, pentru care ati platit contributia.
- Mai clar spus, chiar daca ati lucrat cu 2 ore pe zi stagiul de cotizare este acelasi cu al unei persoane care a lucrat 8 ore pe zi.
Continuati sa ma uimiti MAESTRE,deci chiar daca am lucrat 2 ore/zi timp de 3 ani,vechimea mea se considera ca fiind de 3 ani integrali pentru pensie? Caci eu am luat in calcul ca vechime pentru pensie doar 9 luni.Deci deja am 34 de ani vechime plus cei 3 ani cu 2 ore sunt 37 de ani? Mai am 6,9 ani gr.2a si 1,9 ani gr.1, nascut 01.03.1950 ma pot pensiona inainte de 2015 ,nu mai astept limita de varsta.Acum va mai rog sa-mi spuneti care este optiunea mea cea mai buna? Bine ca am revenit cu aceasta intrebare caci eram fiert. SANATATE MAXIMA VA DORESC ! Va urmaresc de mai mult timp,al Dvs. cu STIMA, S Virgil
1. Cand a aparut Codul muncii, in februarie 2003, avea urmatoarea prevedere:
Art.103
...
(3) În cazul salariatului care desfăşoară activitate în temeiul unui contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurări sociale se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat conform legii.

2. OUG 65/2005 (cu aplicatie de la 01.06.2005) abroga acest alineat, deci ce v-am spus eu este adevarat.

3. - Fiind nascut in martie 1950 varsta standard depensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim este de 15 ani.
- Pentru cei 8 ani si 6 luni lucrati in gr.I si a II-a de munca se reduce varsta standard de pensionare cu 1 an si 6 luni, deci puteti solicita pensie de limita de varsta la 63 de ani si 6 luni.
- Deoarece aveti stagiul complet de cotizare realizat puteti solicita pensie anticipata partiala la varsta de 60 de ani. Reducerea pensiei in acest caz este de 0.75% pentru fiecare luna de anticipare. Cand veti implini 63 de ani si 6 luni acesta pensie se transforma in pensie de limita de varsta si veti primi pensia intreaga.

4. Dvs. alegeti varianta care va avantajeaza cel mai mult.
VA MULTUMESC DIN SUFLET,MI-AI LUAT O PIATRA DE PE INIMA,MULTA ,MULTA SANATATE CA-I MAI BUNA DECAT TOATE ! CU RESPECT ,Savu Vergil
Domnule "tudorvaleriu" sunteti intr-o mica eroare. Reducerea varstei de pensionare se face scazand bonusul respectiv din varsta standard de pensionare care acum , in sep 2010 este pentru barbati 64 ani si 2 luni . Abia in 2015 se va scadea din 65. Daca s-ar face cum ziceati ce se intampla daca la anul de exemplu se modifica varsta standard si nu se mai ajunge la 65 niciodata? Au fost pe rolul instantelor cca 100 de procese castigate pe aceasta speta.(cunosc reclamantii respectivi)
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
ludo, utilizator

Alte discuții în legătură

Data pensionare limita de varsta seneca399 seneca399 Sunt nascut in mai 1961,am 31 ani vechime in munca din care 9 ani in grupa a II-a.de munca Incepand cu 1 martie 2013 sunt pensionar invaliditate gr.III. La ce ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta boban81 boban81 Ma poate ajuta cineva sa-mi spuna cand pot iesi la pensie?Sunt nascut in 1953 luna 6 am o vechime de 10 ani la grupa 1,11 ani si 11 luni la grupa 2 si 8 ani la ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata dinua dinua Buna ziua, as dori sa va intreb cand un barbat , nascut in iunie 1957 , cu vechime in munca de 36 ani , dintre care 21 ani grupa a doua , cand poate iesi la ... (vezi toată discuția)