avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de neconcurenta

Buna ziua!

In calitate de PFA am incheiat un contract de prestari servicii cu o societate. In contract era inclusa si clauza de neconcurenta pe o perioada de 1 an dupa incetarea contractului.
Ma intereseaza ce conditii trebuie sa intruneasca clauza de neconcurenta int-un contract de prestari servicii pentru a fi valabila?
Daca respectivul contract de prestari servicii a incetat, eu mai pot incheia alte contracte in calitate de PFA cu societati care au acelasi obiect de activitate cu societatea in cauza? Dar ca salariat, ma pot angaja fara probleme intr-un domeniu concurent?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:17, 28 Septembrie 2011
Clauza de neconcurenta apare in Codul Muncii cu referire la contractul individual de munca:
Art. 21
(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.
Art. 22
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 lit. d), f), g), h) si j), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Art. 23
(1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
Art. 24
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.
Va multumesc!
Pe mine ma intereseaza insa daca trebuie respectate aceleasi conditii prevazute de C.Muncii si in situatia in care clauza e stipulata intr-un contract de prestari servicii.
De asemenea, daca am o asemenea clauza intr-un contract incheiat intre mine in calitate de PFA si societate, dupa incetarea lui, ma pot angaja ca salariat in cadrul unor societati cu acelasi domeniu de activitate?
Nu pot sa va confirm ca au acelasi regim contractul de prestari servicii cu cel de munca.
Toate restrictiile la care faceti referire trebuie mentionate in clauza de neconcurenta. Daca nu sunt prevazute, nu trebuie sa le respectati. Restrictiile nu vor ingradi dreptul la munca si vor trebui sa se afle in aceleasi limite cu cele prevazute in Codul Muncii.
GeorgeG a scris:

Va multumesc!
Pe mine ma intereseaza insa daca trebuie respectate aceleasi conditii prevazute de C.Muncii si in situatia in care clauza e stipulata intr-un contract de prestari servicii.
De asemenea, daca am o asemenea clauza intr-un contract incheiat intre mine in calitate de PFA si societate, dupa incetarea lui, ma pot angaja ca salariat in cadrul unor societati cu acelasi domeniu de activitate?


Nu trebuie sa fie respectate aceleasi conditii ...nu confundati c.i.m. cu un contract de prestari servicii ..au regimuri juridice diferite ... c.i.m. este supus dipsozitiilor legislatiei muncii , iar contractul de prestari servicii dreptului comun in materie - Codului Civil si a altor acte normative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta - fidelitate mihaela1983 mihaela1983 BUNA ZIUA, Va rog sa ma ajutati, in urmatoarea problema. In anul 2007, am infintat o societate al carei obiect principal de activitate este - Prestarea de ... (vezi toată discuția)
Clauza neconcurenta ionutz_86 ionutz_86 Buna ziua, Pe parcursul actualului job am semnat un adițional de mărire de salariu dar in care apare su clauza de neconcurenta. Se specifica codurile caen ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)