avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

suntem doua suroi, eu am ramas (si ingrijit) parintii (mama a decedat acum 6 ani la 84 de ani, iar tata este nevazator pe linga altele..si are 90 de ani), in casa construita de tata, sora mea este din 1972 plecata din casa si din 1984 domiciliata in Germania ; tata a facut un testament in favoarea mea dar ce ma sfatuiti a fi mai corect, pentru ca toate sunt frumoase pina la mosteniri, bani...nu-i asa ?
Pot sa specific ca eu a trebuit sa ma las de servici acum 12 ani cand au devenit ambii parinti neputinciosi si au avut nevoie de ingrijire si sunt asistent personal pentru tata , persoana cu handicap grav.
va multumesc,
Cel mai recent răspuns: nicolettatica , utilizator 18:32, 29 Septembrie 2011
Tatal dv. poate fac un testament in favoare dv. dar rezervand partea legala sorei. Mama nu a facut testament se inteleg. Fiind bun construit in timpul casatoriei,este bun comun. Tatal dv. daca ar fi facut partaj succesoral ar primi si un sfert de partea mamei. adica 1/8, plus 4, 5/8 este avere teoric din tata. Din partea mamei 3/8, primesti jumatate, adica 3/16, plus partea tatei minus rezerva sucesorala a tatei. Dar, se poate intelege ce sora a renuntat la mostenire mamei fiind ce a trecut atata ani si nu a reclamat nimic, nici a facut actele sau fapte prin care sa poate dovedi ce a aceptat mostenirea. Dv, poate dovedi ce a aceptat mostenirea mamei prin acte de ingrijire tatei si posesia casei. Atunci sa zice ce actual dv este proprietara cu tatal dv de parte mamei. Tatal dv poate face testament in favoare dv.din partea lui, adica 50% plus 1/4 din 50%. La decesul tatei, dv poate acepta mostenirea prin act autentic, si poate astepta la venirea sorei. Daca nu vii atunci tot ramane la dv. la sase luni, dupa care face succesiunea si inscriere la Carte Funciara. Rezerva succesorala este jumatate de o treime conform cod civil actual. De la 1 octombrie, la jumatate de la jumatate (art. 1.088), pe fiecare frati atunci cand sunt doi. Pentru ca se defineste ca la jumatate de ceea ce la ar fi cuvenit daca a fi fost mostenitor legal. (jumatate). Dv. atunci poate cer 50% din partea mamei minus 1/4, plus 3/4 din partea tatei mentionata. Si sora dv. doar poate cer 1/8 din avere tatei mentionat (1/8 de 50% plus 1/4 din celalt 50%) daca face act de presenta sau aceptarea mosteniri. Matematica daca nu greseste ne zice ce la deschiderea succesiunea ambilor parinti, dv. va obtin 27/32 din casa daca -Domane fereste- tatal dv decedeaza dupa 1 octombrie..
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
va multumesc foarte mult, este foarte complicata matematica dar am inteles-o (pina-ntr-un final ...?) , cu respect nicoletta popescu, timisoara

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament realizat inainte de 1989 mottudor mottudor Buna ziua, Vreau sa va prezint o situatie, pentru care eu nu am raspuns. Inainte de decesul bunicului (anul 1984), acesta a facut care mine (nepot), un act de ... (vezi toată discuția)
Succesiune SzMaria SzMaria Bună ziua! Suntem doi frați și o soră. În anul 2008 a decedat tata, după deces nu s-a făcut succesiune. Mama a decedat în anul 2014, înainte de deces ... (vezi toată discuția)
Intrebare mostenire cortez1 cortez1 Salut, Tata a fost casatorit cu o femeie cu care a avut 1 copil: sora mea vitrega. Dupa aia a divortat si s-a casatorit cu mama, si asa am aparut eu. Dupa ... (vezi toată discuția)