Ma lovesc de o situatie in care nu stiu ce sa fac .
In 2006 am deschis o societate comerciala care nu a avut activitate decat in anul respectiv ( o factura emisa si incasata ) .
Din 2009 nu am mai depus nici bilant nici balanta pentru ea (ultima balanta a fost depusa pentru anul 2008) si nici nu am achitat impozitul forfetar (nici nu am supsendat activitatea acesteia ) .
Acum doua saptamani am primit prin posta , din partea registrului comertului , o rezolutie a tribunalului , prin care mi se comunica faptul ca , in urma inaintarii cererii formulata de ANAF , hotaraste numirea si inregistrarea in reg. com. a unui lichidator si stabilirea onorariului . Impreuna cu aceasta rezolutie am primit si o notificare a lichidatorului care a fost numit pentru societatea mea prin care imi solicita ca in termen de 10 zile sa ma prezint la sediul acestuia cu toate documentele de infiintare a SC , documentele financiar-contabile pe ultimii 3 ani si stampila .
Astazi m-am prezentat la lichidatorul in cauza care mi-a adus la cunostinta faptul ca procedura lichidarii a fost solicitata de ANAF (unde datorez suma de cca. 2500 lei reprezentand imp. forfetar neachitat) si aprobata de Tribunal care a numit lichidatorul si a stabilit onorariul acestuia de 1000 lei. Am purces la predarea documentelor solicitate de acesta , a intocmit procesul-verbal pe care l-am semnat atat eu ca administrator cat si dumneaei ca lichidator si primitor dupa care mi-a transmis ca pana la sfarsitul lunii februarie 2012 trebuie sa ma prezint la dumneaei si sa aleg cum se va face lichidarea , anume pe legea 85 sau pe legea 31 (nu stiu daca ma exprim corect dar aceste legi mi-au fost aduse la cunostinta) , dar ca oricum societatea nu poate fi inchisa pana nu achit datoria catre finante si onorariul stabilit. I-am explicat ca societatea(asa cum reies si din doc. financiar-contabile) , din lipsa de activitate si implicit de venituri , nu are fonduri sa achite nici datoria catre finante si nici onorariul (eu nu mi-am recuperat nici cheltuielile de infiintare ; ultima balanta a fost inchisa pe pierdere cu 436 lei) , transmitandu-i totodata ca nu stiu ce se va intampla cu datoria catre ANAF insa de onorariu ,inclusiv in rezolutia transmisa de reg. com. , este stipulat faptul ca " acesta urmand a fi achitat din averea SC...... , iar in lipsa acesteia , din fondul de lichidare constituit in temeiul legii 85/2006" , fond la care am "cotizat" atat la infiintarea societatii cat si pe parcurs (apare stipulata aceasta taxa aproape pe toate facturile de la ORC ) . Cand a auzit de aceasta replica , a erupt ca un vulcan , spunand ca "toti" venim cu aceasta replica transmisa de cei de la ORC dar ca dumneaei nu face munca benevola intrucat fondul de lichidare abia achita in 2011 onorariile aferente firmelor lichidate in 2008 si ca , desi sunt administrator la un SRL , poate face ca eu sa raspund solidar cu firma , cu patrimoniul meu personal , in cazul in care nu achit datoria de 2500 lei si onorariul dumneaei .
Repet faptul ca procedura lichidarii mi-a fost initiata de ANAF , iar lichidatorul a fost numit de tribunal (deci nu m-am prezentat eu la lichidator solicitand de bunavoie lichidarea SC ).
Am plecat de acolo ingandurat si nu stiu cum sa procedez .
Sunt intr-adevar obligat sa achit , din banii mei , datoriile societatii pentru a se putea lichide ?
Pot raspunde cu patrimoniul meu personal pentru datoriile societatii , chiar daca e SRL (nu SA) in care se raspunde in limita capitalului social ?
Ce varianta sa aleg pentru a rezolva problema pentru ca sincer nu am de unde sa platesc nici din patrimoniul personal datoria firmei si nici onorariul . Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz ?
Astept un raspuns .
Povesti de adormit copii sau de speriat cei saraci cu duhul.
Un SRL este o societate cu raspundere limitata. Aceasta raspunde fata de creditori in limita capitalului social existent. Asociatii nu pot fi trasi la raspundere decat daca au comis ilegalitati care i-au avantajat.
Lichidatorul nu poate sa va faca nimic. D-voastra aveti obligatia sa ii oferiti informatiile si documentele existente, de platit nu aveti nimic de platit. Poate doar amenzi daca este cazul.
am si eu o intrebare: inteleg ca v-ati trezit cu hotarirea tribunalului fara ca ANAF sa va fi notificat inainte faptul ca se va adresa Tribunalului? nu ati fost citat la tribunal?
se poate asa ceva? asta este procedura legala, sa te trezesti cu hotarire fara ca macar sa fi stiut ca ai dosar pe rol?
in rest asa este, lichidatorul bate cimpii, nu raspundeti decit pentru fapte penale, pentru datoriile firmei catre ANAF sau altii doar in limita capitalului social, de banii dvs. nu se pot atinge
Nu am primit pe adresa sediului social (caci puncte de lucru nu am avut deschise) decat o adresa din partea ANAF prin care mie , in calitate de administrator , mi se aducea la cunostinta faptul ca a fost blocat contul bancar al societatii , deschis la banca X , intrucat nu a fost achitat impozitul forfetar. Insa citatii la vreun proces nu am primit de aceasta data . Am mai fost intr-o asemenea situatie cand procedura mi-a fost intentata de ORC datorita nedepunerii balantei pt. anul 2008 si atunci intr-adevar am primit citatie dar am fost repede la contabil , mi-a intocmit balanta , am depus-o la finante si la ORC dupa care am depus la dosarul de la Judecatorie dovada ca mi-am indeplinit obligatia si am primit in 30 zile rezolultia prin care solicitarea ORC a ramas fara obiect si astfel nu s-a continuat procedura .
Insa acum nu am primit nici o citatie......probabil ca s-a pierdut undeva pe drum pentru ca interesul lor e sa indeplineasca toti pasii legali , nu sa se si asigure ca tu , paratul , ai fost informat cu adevarat despre actiunile respective.....iar postasului putin ii pasa daca ajunge hartia in posta ta ...... la mine , de cele mai multe ori , corespondenta o aduce ori sotul (de multe ori chefliu) ori vreun copil de-al postaritei.......deci e probabil ca judecatoria sa ma fi citat insa citatia nu a mai ajuns la mine......si fiind fara confirmare de primire nu poti trage la raspundere nici Judecatoria nici postasul ........
Tot acest lichidator , inainte sa plec , mi-a transmis (cu un usor ton de amenintare) faptul ca daca nu ma prezint la dumneaei pana la sfarsitul lunii februarie 2012 sa aleg procedura de lichidare , imi va inainta plangere penala dupa expirarea acestui termen . Insa nicaieri nu am citit de acest termen .Chiar trebuie sa aleg eu cum sa imi lichideze firma ? Eu consider ca mi-am indeplinit toate obligatiile........mi-a cerut sa ma prezint cu toate documentele firmei si cu stampila......m-am prezentat si i le-am predat.......ce sa fac mai departe ? Pe parcursul lichidarii nu lichidatorul ia locul administratorului ? Ea tot ce are de facut e sa evalueze activele si pasivele societatii......la active tot ce a avut si are societatea e capitalul social si o factura incasata de 140 lei iar la pasive imprumuturile administratorului catre firma pentru constituirea acesteia (ch. de infiintare) si acel forfetar. Dupa asta constata ca din activul societatii nu poate acoperi pasivul si presupun ca trebuie sa aduca la cunostinta acest lucru ANAF-ului si ORC-ului , dupa care nu stiu ce se mai intampla.....
Pana la urma , trebuie sa ma mai prezint la ea ? A mai fost cineva in aceasta situatie ? Am inteles ca a vrut sa ma sperie cu cheltuielile , insa acum care sunt urmatorii pasi pe care as fi eu obligat sa ii fac ? Trebuie sa ma mai prezint pe undeva sau doar sa astept ?
Multe din datele problemei nu bat ..........
Spuneti ca un lichidator v-a solicitat documentele societatii ca urmare a faptului ca a fost numit de tribunal intr-un dosar de lichidare. Ati avut curiozitatea sa cereti copia sentintei comerciale prin care a fost numit de catre Tribunal?
Avand in vedere faptul ca ANAF nu avea cum sa solicite intrarea societatii dvs. in insolventa sau lichidare pentru faptul ca datoria pe care spuneti ca o aveti nu atinge pragul de 45.000 lei, este bine sa reveniti la lichidator sa va lamuriti exact cum si de ce v-a solicitat documentele societatii.
Daca v-a solicitat sa depuneti documentele societatii in baza unei sentinte a Tribunalului, atunci trebuie sa sa va fi adus la cunostinta faptul ca exista anumite termene la care creditorii depun cereri pentru recuperarea creantelor inregistrate de societate. Daca in decursul timpului ati creditat societatea cu sume de bani este bine sa stiti ca si dvs. va puteti inscrie ca si creditor. Daca datoria societatii catre dvs. este mai mare ca datoria catre fisc atunci sunteti creditior principal si puteti schimba lichidatorul cu unul dorit de dvs.
Un onorariu de 1000 lei pentru o creanta de 2500 lei este nerealist si cu greu cred ca instanta a fixat acest onorariu. Ceva nu este in ordine.
Mai lanuriti din datele problemei si reveniti