art 149 ^1 enunta despre 'arestarea inculpatului in cursul urmaririi penale'. Daca e in cursul urmaririi penale, atunci nu e asa ca vorbim de invinuit, nu de inculpat ?
Invinuit este partea asupra careia se fac cercetari pana la momentul in care incepe urmarirea penala.
Din momentul in care se dispune inceperea urmaririi penale invinuitul devine inculpat.
eu zic ca : faptuitor - cel a infaptuit o fapta care ar putea fi prevazuta de legea penala, invinuit - cel impotriva caruia s-a pornit urmarirea penala, inculpat - cel impotriva caruia a pornit actiunea penala, condamnat - cel condamnat pt o infractiune
de asta ma intreb de ce la capitolul arestarea inculpatului este prevazut articol separat 'arestarea in cursul urmaririi penale' - daca nu s'a pus in miscare actiunea penala e invinuit si n-are rost sa'l pui la capitolul 'arestarea inculpatului' daca s'a pus in miscare actiunea penala de ce e tratat separat articolul respectiv
Exista faptuitorul care nu este prevazut in C.p.p - cel care e posibil sa fi savarsit o fapta penala, dar nu s-a inceput urmarirea penala, invinuitul - cel impotriva caruia s-a inceput urmarirea penala si inculpatul - cel impotriva caruia s-a inceput urmarirea penala si s-a pus in miscare si actiunea penala.
Dvs cred ca nu ati inteles ca putem avea inculpat si in faza de urmarire penala, nu doar in faza de judecata, momentul punerii in miscare a actiunii penale nu coincide cu momentul trimiterii in judecata. Din acest motiv avem articole care prevad arestarea preventiva a inculpatului si arestarea preventiva a invinuitului, sunt doua calitati diferite pe care le poate avea o persoana pe parcursul unei urmariri penale..
da intr'adevar m'am lamurit si eu acum. actiunea penala se poate dispune prin ordonanta in timpul urmaririi penale si prin rechizitoriu la sfarsitul urmaririi penale !
Exemplificare termen !
tutu12
Termenul : ,,[b]este pusa in miscare actiunea penala [/b]....'' reprezinta inceperea audierii de catre organele de politie a audierii reclamantului, paratului ... (vezi toată discuția)