avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cum procedez pentru primirea indemnizatiei/alocatiei ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cum procedez pentru primirea indemnizatiei/alocatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului?

Buna ziua,

As vrea sa aflu care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez in situatia mea:din ian 2009 am un contract intregistrat cu part time la o companie.Intre dec 2010 si mai 2011 am avut o norma intreaga la o alta companie,contractul part time mergand in paralel.Dupa mai 2011 a doua companie,cea cu norma intreaga nu a mai platit asigurarile intrand in dificultati financiare.

Ce trebuie sa fac eu sau compania la care am in continuare contract part time de 2 ore pe zi?Mentionez ca eu in fapt nu desfasor nici o activitate fiind insarcinata si urmand sa nasc in a doua jumatate a lunii nov a acestui an,insa compania imi plateste taxele si impozitele aferente acestui part time.Stiu ca exista un concediu de maternitate de care insa nu sunt neaparat interesata intrucat oricum nu desfasor o activitate.

Ce demersuri ar trebui facute in perioada urmatoare pentru a fi siguri ca urmam procedura legala si nu avem surprize cand vom aplica pentru primirea alocatiei/indemnizatiei pt cresterea copilului?Ce acte vor fi atunci necesare?

Va multumesc pentru ajutor!

Madalina
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:02, 1 Octombrie 2011
Nu trebuie sa faceti nimic deocamdata, la momentul cand veti intocmi dosarul pentru indemnizatie pentru cresterea copilului solicitati de la ambii angajatori adeverinta cu veniturile pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Puteti solicita indemnizatia pentru cresterea copilului cel mai devreme dupa 42 zile de la nastere.
1. Va redau din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
...
Art.5
...
(2) Pe perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, cuantumul alocatiei de stat prevazut de Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, se stabileste la 200 lei.

Art. 13
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatie, stimulent de insertie sau alocatie de stat pentru copii se acorda la cerere, insotita in mod obligatoriu de:
a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;

b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (2);
c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor prevazute de art. 2;
d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

(2) Cererea se completeaza potrivit modelului care se stabileste prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

Art. 14
(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie, stimulent de insertie sau alocatie de stat pentru copii, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti, pe raza careia/caruia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
...
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art.2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
...

2. Pe scurt, cand va hotarati sa intrati in concediu pentru cresterea copilului (CCC) procedati in felul urmator:
- faceti o cerere catre angajator (atasati o copie dupa certificatul de nastere a copilului) prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pala varsta de 1 an sau 2 ani a copilului (in fuctie de ce varianta alegeti);
- actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul

3. Pentru afi informata mai bine asupra drepturilor pe acre le aveti ar fi bine sa cititi:

- OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 830 din 10 decembrie 2010) si completata cu modificarile aduse de Legea 132/2011 (publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 452 din 28 iunie 2011).
- HG 52/19.01.2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunarã pentru creşterea copiilor (publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 78 din 31 ianuarie 2011).
- Ordinul MMFPS nr.1474 din 6 mai 2011 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011... (publicat in M. Of.p.I 360/2011).



Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Octombrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent indemnizatie 2012 T_Andrei T_Andrei Buna ziua. Sunt in CCC si copilul urmeaza sa implineasca varsta de 2 ani in ian 2013. Am decis sa ma intorc la angajator in dec 2012, si am intrebat la AJPS de ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie nicolletpopescu nicolletpopescu Buna ziua se poate lua stimulentul de insertie fără a intra în concediu de maternitate?Mama este casnică deci nu are nici un venit si doar tatăl ... (vezi toată discuția)
Concediu ionny-ionela ionny-ionela pe 2 mai am nascut vreau sa stiu daca nu am lucrat de ce benificiez de la stat(alocatie, indemnizatie sau vrun ajutor) precizez k sotu lucreaza dar nu ... (vezi toată discuția)