avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... asigurarea de sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

asigurarea de sanatate

Revin cu o nelamurire.Am venit din cedarea folosintei bunurilor si nu am platit asigurarea medicala,asi dori sa stiu daca o platesc pana la 31 dec 2011 o sa scap de plata penalitatilor? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mviorica , utilizator 18:35, 15 Ianuarie 2013
Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârșitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor califică aceste venituri în categoria venituri din activități independente și le supun regulilor de stabilire a venitului net anual pentru această categorie, determinat pe baza contabilității în partidă simplă. Aplicarea acestei reglementări se efectuează potrivit prevederilor ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Tot nu inteleg, de exemplu am avut contact care dupa 3 luni l-am reziliat si am incheiat altul, a fost situatie de ex anul trecut cand dupa 1 luna a renuntat la spatiu. Pe acelasi spatiu intr-un an au fost incheiate si 3 contracte.
Cei de la ANAF nu mi-au spus niciodata ca asi realiza venituri care intra in categoria veniturilor din activitati independente, banuiesc ca mi-ar s-ar fi comunicat. Va Multumesc.
Ce nu a spus @Mviorica daca are contract cu CNAS ( de la locul de munca )
Potrivit Ord.617/13.08.2007pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate
Emitent: Casa Nationale de Asigurari de Sanatate
Publicata in: Monitorul Oficial Nr. 649 din 24 septembrie 2007

SECTIUNEA a 5-a
Asiguratii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din dividende si dobanzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuala

ART. 11
Persoana asigurata are obligatia platii contributiei asupra veniturilor realizate din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si /sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 257 alin. (2) lit. a) - d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare lege; baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
ART. 12
(1) Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
(2) Contributia pentru veniturile prevazute la alin. (1) se aplica la venitul net din cedarea folosintei bunurilor stabilit prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut determinat potrivit Codului fiscal.
(3) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (1) si daca, pana la data de 31 decembrie a anului in curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.


legea 95/2006

ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;

Deci persoana trebuie sa plateasca numai in cazul in care nu are loc de munca si este in somaj.
Nu am alte venituri decat cele din cedarea folosintei bunurilor.

Alte discuții în legătură

Cas contract de inghiriere lore33 lore33 Buna ziua! Chiar acum am primit prin posta de la casa de pensii o scrisoare in care ma obliga sa ma asigur. Mentionez ca la sf anului 2008 am avut mai mult de ... (vezi toată discuția)
Venituri din cedarea folosintei bunurilor, obligativitatea inregistrari la registrul comertului mihai.ghita mihai.ghita Buna ziua, O persoana fizica obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor prin inchirierea spatiilor proprii, pana in acest moment sunt in derulare 5 ... (vezi toată discuția)
Obligatii fiscale si calcularea venitului net pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor la inchiriere de mai mult de 5 imobile victorels victorels Obligatii fiscale si calcularea venitului net pentru venituri din cedarea folosintei bunurilor la inchiriere de mai mult de 5 imobile ; calcul contributii ... (vezi toată discuția)