avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre concedierea nelegala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre concedierea nelegala

Buna ziua,

Ce poate face un salariat in cazul in care angajatorul doreste sa impuna unui numar de salariati sa isi dea demisia pentru a evita procedura legala de concediere colectiva?
Un amic a fost anuntat ca trebuie sa se prezinta in data de ... pentru a-si da demisia, fara ca macar sa i se ofere ceva plati compensatorii pentru incetarea contractului. Cum se poate proteja salariatul de un asemenea abuz? Mentionez ca angajatorul nu are niciun motiv pentru a incerca sa il concedieze pentru alte motive (disciplinar, pentru performanta scazuta etc).

Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns!

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:09, 4 Octombrie 2011
Angajatul nu trebuie sa-si semneze demisia decat daca aceasta reprezinta propria sa vointa,nu la cererea angajatorului,asa ceva este ilegal.
Asadar,va respectati in continuare programul de lucru si atributiile de serviciu consemnate in fisa de post.
Daca nu exista o cauza justificata care sa tina de persoana angajatului, si care ar putea conduce la concedierea sa,acesta nu va putea fi concediat fara niciun motiv,iar daca se doreste o concediere colectiva,angajatorul nu are decat sa respecte legislatia aplicabila in astfel de situatii.
Nu ar fi deloc rau daca ati sesiza si ITM ul asupra acestei probleme.
Salariatul poate solicita instanţei anularea demisiei sale ca act juridic unilateral, în cazul în care consimţământul său a fost viciat prin eroare, dol sau violenţă.

Nu cred ca-l va ajuta o sesizare la ITM referitoare la faptul ca angajatorul il obliga sa-si dea demisia.
Sesizarea la ITM despre care vorbeam, nu se referea la faptul ca vor fi constransi sa demisioneze,ci la faptul ca angajatorul incearca prin aceasta masura sa se eschiveze de la concedierea colectiva,cu indeplinirea procedurii specifice ,ceea ce face ca angajatii respectivi sa nu poata beneficia de drepturile ce li se cuvin pt. astfel de situatii.
Dar daca pana la urma va fi silit sa semneze cererea si se va ajunge apoi in instanta, cum va putea fi combatuta cererea deja semnata de salariat?
Este o situatie extrem de neplacuta si delicata si de fiecare masura luata depinde daca se va putea face ceva impotriva acestui abuz... de aceea va cer sfatul si va multumesc pentru ajutor!
ondino a scris:

Sesizarea la ITM despre care vorbeam, nu se referea la faptul ca vor fi constransi sa demisioneze,ci la faptul ca angajatorul incearca prin aceasta masura sa se eschiveze de la concedierea colectiva,cu indeplinirea procedurii specifice ,ceea ce face ca angajatii respectivi sa nu poata beneficia de drepturile ce li se cuvin pt. astfel de situatii.


Si cum se va face dovada ca se eschiveaza de la o concediere colectiva ? .. in fata celor de la ITM va sustine ca nu exista asa ceva ..

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva mascata in demisie acordul partilor diadora_74 diadora_74 Buna ziua, Am nevoie de o lamurire in ceea ce priveste \\\\\\"concedierea colectiva\\\\\\" care este mascata in \\\\\\"demisia cu acordul partilor\\\\\\". ... (vezi toată discuția)
"demisie in alb" usersl usersl In urma cu doua luni m-am angajat la un ABC care are un patron mai mult decat precaut. Mi-a spus sa semnez o cerere de demisie ,,pentru orice eventualitate\". ... (vezi toată discuția)
Demisia semnata impreuna cu angajare Barbuioanlaurentiu Barbuioanlaurentiu este posibil sa fii obligat sa semnezi demisia in momentul angajarii, dupa care firma la care lucrezi sa faca uz de ea, cand doreste? (vezi toată discuția)