avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... grupa 2 se mai plateste?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

grupa 2 se mai plateste?

daca imi depun dosarul de pensionare in luna decembrie se ia in calcul si gr. 2 multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:18, 15 Octombrie 2011
Se ia in calcul, cu doua conditii, 1. sa aveti stagiu de cotizare realizat in aceasta grupa, numita acum conditii periculoase de munca, minim 6 ani si a doua conditie este ca pensia pe care o solicitati sa fie pensie pentru limita de varsta, in calculul celorlalte tipuri de pensie, aceasta perioada de stagiu nu poate fi fructificata.
Se iau in calcul atat la reducerea varstei standard de pensionare,cat si la majorarea punctatjelor anuale pentru anii respectivi.Pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare trebuie sa indepliniti(realizati)conditia stagiului complet.de cotizare si sa aveti lucrati minim 6 ani in grupa II de munca in procent de 100%.

Legea 263/2010

Art. 158. -
(1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare

Art. 55. -
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
a) conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;

Art. 100. - Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:
a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
dar se si plateste petru gr 2 circulau zvonuri ca nu au bani pina in 2014 ,sunt bugetar mi-au taiat din salariu acum nu-mi plateste nici gr. 2 multumesc mult.
Se si plateste.Se amana majorarea prevazuta de art.169(6)din legea 263/2010,care era deja amanata pentru 01/01/2012.

Art. 193. -
(1) Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2011,

(2) Prevederile art. 102 alin. (2)-(6), precum si cele ale art. 169 alin. (6) si art. 170 intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2012.

Art. 169. -
(6) Prevederile art. 100 lit. a), referitoare la majorarea punctajului pentru perioadele realizate in conditii deosebite de munca dupa data de 1 aprilie 2001, se aplica si persoanelor inscrise la pensie anterior intrarii in vigoare a prezentei legi.

Art.100 il gasiti in postarea mea anterioara.

Rog ca postarea mea de la 15:12 sa fie stearsa.Am folosit din greseala butonul citeaza.Multumesc mult pentru intelegere.
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
Carp Mircea, utilizator
georgeserban a scris:
(...)1. sa aveti stagiu de cotizare realizat in aceasta grupa, numita acum conditii periculoase de munca, minim 6 ani

:) Nu exista conditii periculoase de munca.

Perioadele realizate in grupe de munca raman perioade realizate in grupe de munca, numai ca, in vederea reducerii varstei standard de pensionare, aceste perioade constituie stagiu realizat in conditii deosebite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa i de munca sorin198 sorin198 Buna ziua!As dori sa aflu daca in prezent se mai tine cont de grupa I de munca.Va multumesc!=D> (vezi toată discuția)
Grupe de munca Constantin 1411 Constantin 1411 Care sunt beneficiile grupelor de munca si ce articol din codul muncii sta la baza acestora (vezi toată discuția)
Calculul punctajului la pensie pentru grupele i si ii de munca iulianw iulianw Ma poate lamuri cineva cum se calculeaza plata pensiei pentru grupele de munca 1 si 2 ? Peste tot se mentioneaza doar reducerea varstei de pensionare pentru ... (vezi toată discuția)