avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... VA ROG MULT DATI-MI UN RASPUNS-PENSIE ALIMENTARA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

VA ROG MULT DATI-MI UN RASPUNS-PENSIE ALIMENTARA

In urma divortului am obtinut custodia celor doi copii minori, iar fostul sot a fost obligat la plata unei pensii pentru amandoi in suma de 176 lei,stabilita la minimul pe economie din septembrie 2007.
1.Intrebarea mea este daca il pot actiona pe fostul sot de abandon familial fara sa aibe doua luni consecutive de neplata,el platind o luna da,una nu, deoarece stie ca numai la neplata a doua luni consecutive poate fi actionat?Pot cere obligarea la plata a lunilor restante si in baza carei legi?
2.Odata cu marirea pensiei de intretinere(aceasta ramanand aceeasi din 2007) pot cere instantei si continuarea platii acesteia pana la definitivarea studiilor respectiv 26 de ani?Fiica mea implineste luna viitoare 18 ani,este clasa a XI-a ,iar el sigur ii va sista pensia pe motiv ca este majora.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: LUMI1971 , utilizator 09:44, 4 Octombrie 2011
Nu sunt specialist, fosta sotie nu a platit de 3 ani pensia, dar din cate am citit si am inteles eu legea prevede ca puteti depune plangere penala daca nu plateste timp de 2 luni, nu 2 luni consecutive. E o diferenta, daca plateste o luna da una nu, atunci dupa 4 luni se fac cele 2 in care nu a platit....
"Abandonul de familie


Art. 305. - Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
___________
Alineatul a fost modificat prin punctul 17. din Legea nr. 197/2000 începând cu 15.11.2000.


Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie. "

Desi textul nu spune de consecutiv, practica era in sensul asta. Dar notificati-l, aratati-i textul legal, aratati ca daca porniti asta depinde numai de impacarea dintre dv. si el ca sa nu ramana cu cazier si poate... SE intampla foarte des sa se repare situatia pana a ajunge in instanta.

INsa... e posibil si sa se enerveze; nu spun ca e corect, spun ca se poate intampla.
trebuie sa ceara fata pensie cand este majora. deoarece pensia se acorda de la data introducerii actiunii, va sfatuiesc sa depuna cererea imediat ce implineste 18 ani
multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Cine imi plateste pensia alimentara pt minor? andd andd buna seara,am o intrebare daca ma poate lamuri cineva.am divortat anul trecut in august desi am iregistrat cererea de divort din 2010,sotul meu a fost obligat ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa astept doua luni? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Dupa 4 ani scursi de cand instanta mi-a incredintat copilul,celalalt parinte,a binevoit abia luna trecuta sub amenintarea plangerii pentru abandon familial ... (vezi toată discuția)