avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de boala

Buna ziua. tatal meu are 57 de ani si 25 ani vechime in munca. Acum nu lucreaza. Are diabet tip 2. Se poate pensiona pe caz de boala? Si de ce acte are nevoie?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: poplili , utilizator 08:45, 6 Octombrie 2011

Legea 263/2010

Art. 71. -
1) Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale

2) Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului

H.G.257/2011

C. Pensia de invaliditate

Art. 55
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale sau, dupa caz, de catre comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.

Conditia de stagiu pentru varsta de 57 de ani este de 26 de ani:

Tabelul 3 din legea 263/2010

57-60 ani | 26
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de pensie de invaliditate? iftode_marcela iftode_marcela sunt inginer si am o vechime totala de 32 ani (cotizatie). sunt bolnav de diabet tip II de 4 ani, am tensiune arteriala mare, colesterolul mare, vasele inimii ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala(neoplasm mamar,grad de handicap accentuat) ela.grecu@gmail.com ela.grecu@gmail.com Am 32 de ani de muncă,din care 14 ani și 3 luni in grupa a 2-a,de 4 ani am suferit o mastectomie totala,sunt încadrată cu grad 2 de handicap,am 2 ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate pentru persoane incadrate in grad de handicap dritaS dritaS Buna ziua, Ieri am stat de vorba cu cineva a carei fice este incadrata cu handicap grad I (schizofrenie) si mi-a spus ca de curand i-a intocmit dosar pentru ... (vezi toată discuția)