avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contractul colectiv de munca la nivel de unitate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contractul colectiv de munca la nivel de unitate pentru incepatorii in HR

lucrez la o firma nou infiintata, caen 1814, si ma ocup de personal. avem 50 de muncitori necalificati, 1 responsabil ssm/psi, 1 translator, 6 CTC, 3 sefi de lot, 1 rogramator productie, 1 contabil si eu - responsabil RU. directorul general e in preaviz... trebuie sa incheiem contract colectiv la nivel de unitate, dar mai intai trebuie ca salariatii sa-si aleaga un reprezentant prin vot secret.
cine va participa la vot? toate categoriile de salariati (ctc, sef lot, ssm/psi, muncitorii, contabil, RU etc.)?contabilul, responsabilul RU si responsabilul pe productie sunt considerati reprezentanti ai conducerii sau pot vota si ei?cine anume nu participa la vot?
cum trebuie sa decurga acest vot pentru a fi totul legal?cine initiaza organizarea votului?ce acte se intocmesc?
reprezentantul salariatilor e numit prin decizie semnata de directorului general sau e suficient procesul verbal incheiat in urma numararii voturilor?cine intocmeste si semneaza acest proces verbal? cine numara voturile?
va rog sa ma ajutati intrucat, dupa cum observati, nu am nici un fel de cunostinte provenite din practica referitoare la acest subiect, iar in legi nu am reusit sa gasesc raspunsuri la intrebarile de mai sus.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2011
andreea.cobianu, utilizator
Cel mai recent răspuns: andreea.cobianu , utilizator 19:10, 5 Octombrie 2011
Toti salariatii care vor sa-si aleaga reprezentantii.
Contabilul, responsabilul RU si responsabilul pe productie sunt salariati..
La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.

Prin urmare, Codul Muncii nu face nicio distinctie in ceea ce priveste categoriile de salariati care participa la Adunarea Generala pentru alegerea reprezentantilor salariatilor ... in speta, participa toti salariatii.

CCM la nivel de unitate nu este obligatoriu sa fie incheiat , legea prevede doar obligativitatea negocierii acestuia ...
cum se infiinteaza comisia care se ocupa de numararea voturilor?e suficient un proces verbal inregistrat in registrul de intrari/iesiri documente?
Prin hotarare a adunarii generale se constituie aceasta comisie ...
ca sa inteleg mai bine: se aduna toti salariatii si aleg 3 persoane (sau cate vor ei)care sa numere voturile. se face o hotarare scrisa in care se decide ca "adunarea generala a decis ca responsabili cu numararea voturilor sunt x,y si z"?

Alte discuții în legătură

Alegerea reprez salariatilor victorkif victorkif imi poate spune si mie care sunt pasii pentru alegerea unor reprez ai salariatilor??????? am facut contractul colectiv de munca dar unitatea noastra nu are ... (vezi toată discuția)
Subiect: re: schimbare reprezentant al salariatilor alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spuneti daca este corect acest proces verbal prin care se alege un nou reprezentant in locul celui care a plecat? Si mai ... (vezi toată discuția)
Schimbare reprezentant al salariatilor alinaion82 alinaion82 Buna ziua! As dori sa stiu in cazul in care unul dintre reprezentantii salariatilor va pleca din cadrul firmei, cum se procedeaza in aces sens. Tin sa ... (vezi toată discuția)