avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... a.i. la dobandirea cetateniei romane
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

a.i. la dobandirea cetateniei romane

Buna seara! Putin ajutor va rog! Am avut azi la ghiseu doi cetateni din R Moldova care au obtinut cetatenia romana si doresc c.i. E primul meu caz de acest fel si incerc sa ma documentez cat mai mult. Le-am cerut documente cf legii: certificatele care le atesta cetatenia, certificatele transcrise la sct 1 Bucuresti, atat de nastere cat si de casatorie, atat pt ei, cat si pt fiul minor (fiul este nascut ulterior obtinerii certificatelor de cetatenie), dovada domiciliului din Romania, taxa de timbru, taxa de c.i., copii ale actelor straine cu poza pt identificare (carte de id sau pasaport) absolut tot. Cand le-am solicitat pemisul de rezidenta pt a-l preda ulterior la ORI, mi-au spus ca nu au avut niciodata un astfel de document, deoarece ei au obtinut cetatenia pe baza filiatiei. Astept sugestii si propuneri in privinta modului in care am procedat pana acum si ce fac mai incolo. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: bep , utilizator 19:24, 12 Octombrie 2011
DOCUMENTE NECESARE:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- certificatul constatator eliberat de Ministerul Justitiei ori de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în strainatate, original si 2 copii; ATENTIE! în cazul minorilor care au împlinit vârsta de 14 ani si nu sunt înscrisi în certificatul constatator care atesta dobândirea cetateniei de catre unul dintre parinti, acestia sunt îndrumati pentru clarificarea cetateniei catre Ministerul Justitiei;
- certificatele de stare civila ale solicitantului, nastere si casatorie, daca este cazul, precum si cele ale copiilor sai cu vârsta mai mica de 14 ani, care dobândesc cetatenia româna împreuna cu parintii, original si copie (certificatele trebuie sa fie eliberate de autoritatile române);
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original si copie;
- un document cu fotografie, cu care solicitantul poate face dovada identitatii, respectiv: pasaport, permis de conducere sau act de identitate strain, original si copie;
- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate - 7 lei;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 4 lei.
La eliberarea actului de identitate, persoana în cauza va preda permisul de sedere eliberat de Autoritatea pentru straini pentru a fi remis structurii emitente împreuna cu una dintre copiile certificatului constatator eliberat de Ministerul Justitiei ori de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în strainatate.
Adica au fost recunoscuti ca fiind copii unui roman?
Atunci ar trebui sa solicitati un extras de la locul inregistrarii nasterii pe marginea caruia la rubrica mentiuni ar trebui sa existe recunoasterea.
M-am mai gandit la ceva. Bun au dobandit cetatenia pe baza filiatiei, dar ce amandoi sot si sotie erau recunoscuti? Eu zic sa cereti un punct de vedere inainte de a le elibera cartea de identitate ca stiti bine ca la moldoveni sunt foarte multe probleme. Si sa va sfatuiti cu cei de la starea civila sa va faca o verificare a seriilor si nr. de certificate pentru ca multe dintre certificatele de la Sc.1 au fost anulate. Verificati. Dupa care sa ne instiintati si pe noi nu de alta dar sa stim si noi pe viitor.:)
Procedati conform legii si procedurii.

Respectivii cetateni moldoveni nu au dobandit cetatenia in urma unei rezidente pe teritoriul romaniei si au redobandit-o pe dreptul sangelui. Legea cetateniei spune ca etnicii romani care au pierdut cetatenia fara voia lor si descendentii lor pana la a 3-a generatie (daca bunicii sau parintii au fost nascuti inainte de 1941 in Basarabia ori Bucovina) redobandesc cetatenia. Cererile se depun la ambasadele romaniei din tarile vecine sau la centrele speciale din agentiile teritoriale.

Spre exemplu astazi Agentia Nationala pentru Cetatenie a emis 3 ordine prin care 3000 de moldoveni redevin cetateni romani. Acesta este un proces de asimilare legala a etnicilor romani din vecinatatea apropiata asa cum face si Rusia sau Ungaria mai nou.

Deci nu aveti cum sa le solicitati permisul de rezidenta pentru ca nu au asa ceva.


ART. 10
(1) Cetăţenia română se poate acorda şi persoanelor care au pierdut această cetăţenie, precum şi descendenţilor acestora până la gradul II inclusiv şi care cer redobândirea ei, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc în mod corespunzător condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) - e).
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi apatrizilor foşti cetăţeni români şi descendenţilor acestora până la gradul II inclusiv.
(3) Redobândirea cetăţeniei de către unul dintre soţi nu are nicio consecinţă asupra cetăţeniei celuilalt soţ. Soţul cetăţean străin sau fără cetăţenie al persoanei care redobândeşte cetăţenia română poate cere acordarea cetăţeniei române în condiţiile prezentei legi.
ART. 11
(1) Persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e).
(2) Dispoziţiile art. 10 alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
da, situatia este prea "proaspata", de azi abia, si nu am reusit sa cer un punct de vedere. sigur, va tin la curent :)! multumesc, dle alex, asa am gandit si eu.
Una este a redobandi cetatenia si alta a dobandi cetatenia. Trebuie sa verificati pe marginea actelor de stare civila ce scrie. Dati un telefon la Sc.1.

Alte discuții în legătură

Repatrierea unui cetatean roman const_be const_be Un basarabean a depus juramantul de credinta si a obtinut un certificat care-i atesta cetatenia romana, cu mentinerea domiciliului in strainatate( R. Moldova). ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cartii de identitate prin luarea in spatiu Jac7ky7 Jac7ky7 salut! sunt cetatean al R.Moldova am un coleg din Romania care doreste sa ma ia in spatiu. pot sa obtin cartea de identitate? ce documente imi trebuiesc? va ... (vezi toată discuția)
Acte carte de identitate provizorie irinabob irinabob buna ziua,care sunt documentele necesare ptr schimbarea cartii de identitatea,stiu ca e nevoie sa-mi fac una provizorie deoarece certificatul de casatorie ... (vezi toată discuția)