Buna seara! Putin ajutor va rog! Am avut azi la ghiseu doi cetateni din R Moldova care au obtinut cetatenia romana si doresc c.i. E primul meu caz de acest fel si incerc sa ma documentez cat mai mult. Le-am cerut documente cf legii: certificatele care le atesta cetatenia, certificatele transcrise la sct 1 Bucuresti, atat de nastere cat si de casatorie, atat pt ei, cat si pt fiul minor (fiul este nascut ulterior obtinerii certificatelor de cetatenie), dovada domiciliului din Romania, taxa de timbru, taxa de c.i., copii ale actelor straine cu poza pt identificare (carte de id sau pasaport) absolut tot. Cand le-am solicitat pemisul de rezidenta pt a-l preda ulterior la ORI, mi-au spus ca nu au avut niciodata un astfel de document, deoarece ei au obtinut cetatenia pe baza filiatiei. Astept sugestii si propuneri in privinta modului in care am procedat pana acum si ce fac mai incolo. Multumesc.
Nu vad de ce dureaza asa de mult sa fie inregistrati in R.N.E.P. Probabil persoanele au obtinut certificatele si au venit foarte repede sa depuna dosar pentru eliberare act de identitate. Practic in termen de 10 zile de la data intocmirii actului de nastere trebuie trimisa comunicarea de nastere pentru inregistrarea persoanei in R.N.E.P.
Am avut si noi situatii in care persoanele au venit de la starea civila la evidenta pt.CI in aceeasi zi in care au obtinut certificatele. Cand treburile se petrec intr-un timp asa de scurt e posibil sa se incurce informatiile in baza nationala.
E foarte importanta verificarea in R.N.E.P... Noi, de exemplu am avut surpriza ca persoana (moldovean care a obtinut cetatenia romana) sa fie inregistrata cu act de nastere inregistrat la sectorul 5 Bucuresti iar la dosar sa primim un certificat de nastere obtinut ca urmare a inscrierii actului la Ambasada Romaniei la Chisinau. Cum a fost posibil? In acelasi timp persoana a solicitat transcrierea prin imputernicit la sectorul 5, Bucuresti si a solicitat, personal, si inscrierea actului la Ambasada. Doar ca fiind foarte parsiva, in momentul in care a pierdut un certificat a solicitat eliberarea altui certificat din al doilea loc in care-si inregistrase nasterea. Noroc ca a fost preluat acelasi C.N.P. si astfel am sesizat incurcatura.
Pana la urma a trebuit sa facem corespondenta cu sectoarele 1 si 5 si sa ia masuri pentru anularea unuia dintre acte. Instanta, verificari, hartii, o distractie intreaga...
Asa ca atentie!
Vreau sa discutam putin despre acest subiect pe celalalt topic cu probleme, spete etc. referitoare la evidenta persoanelor. Dupa ultima consfatuire am alte pareri in privinta acestui subiect. Va invit acolo...