avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2014 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... a.i. la dobandirea cetateniei romane
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

a.i. la dobandirea cetateniei romane

Buna seara! Putin ajutor va rog! Am avut azi la ghiseu doi cetateni din R Moldova care au obtinut cetatenia romana si doresc c.i. E primul meu caz de acest fel si incerc sa ma documentez cat mai mult. Le-am cerut documente cf legii: certificatele care le atesta cetatenia, certificatele transcrise la sct 1 Bucuresti, atat de nastere cat si de casatorie, atat pt ei, cat si pt fiul minor (fiul este nascut ulterior obtinerii certificatelor de cetatenie), dovada domiciliului din Romania, taxa de timbru, taxa de c.i., copii ale actelor straine cu poza pt identificare (carte de id sau pasaport) absolut tot. Cand le-am solicitat pemisul de rezidenta pt a-l preda ulterior la ORI, mi-au spus ca nu au avut niciodata un astfel de document, deoarece ei au obtinut cetatenia pe baza filiatiei. Astept sugestii si propuneri in privinta modului in care am procedat pana acum si ce fac mai incolo. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: bep , utilizator 19:24, 12 Octombrie 2011
Au certificatul constatator de dobandire a cetateniei? Ce ma mai intereseaza datorita carui fapt au dobandit cetatenia? Documentele pe care le prezinta se leaga intre ele. Zic si eu, daca ar fi avut un permis de sedere permanenta atunci ar fi fost logic ca certificatele de nastere/casatorie sa fie transcrise la domiciliul din cartea de rezidenta nu la sectorul 1. Nu toti care solicita eliberarea primului act de identitate la dobandirea cetateniei romane au permis de sedere.
Permisul de sedere, in situatia in care exista, se preda la eliberarea actului de identitate. La depunerea dosarului puteti eventual sa-i cereti o copie a permisului. In situatia in care persoana spune ca nu detine permis de sedere rugati solicitantul sa scrie cu manuta lui pe cerere ca nu detine asa ceva.
Nu uitati sa verificati persoana in Registrul National de Evidenta a Persoanelor. Aceasta verificare e importanta. Desi la modul in care se inregistreaza in prezent persoanele care au dobandit cetatenia romana si detin permis de sedere permanent verificarea te cam da peste cap...
Daca dosarul are toate documentele nu vad de ce sa intarziati eliberarea CI. Nu e bine sa faceti alte verificari inafara celor prevazute de lege. La un control o incurcati. Dar daca aveti dubii e bine sa faceti verificari pana clarificati toate aspectele...
intr-adevar, dle bep, ce-mi scrieti dvs mi-a zis astazi si un alt coleg (cu mai multa experienta ca ani si care lucreaza la un spclep de oras). mi-a sugerat sa le cer acestor 2 persoane sa scrie cu mana cu ca nu au detinut niciodata acte romanesti, respectiv permis de sedere. cam pe aceeasi linie s-a exprimat si un sef de la judet, ca nu exista impedimente sa le eliberez act de identitate. am facut verificarile de rigoare in bdc, persoanele sunt inexistente, nu au culese datele lor de cei de la sct 1 Bucuresti. acum, am lamurit problema cu actele, mi s-a confirmat ca nu este nici o problema sa-i culeg, ceea ce am si facut. mai apoi, dintr-o alta discutie, mi s-a spus ca nu e chiar bine ca i-am cules, ca vor fi culesi (cand?) de cei de la sct 1 cu data primirii cetaniei, fara domiciliu, ceea ce va face ca sa fie stersi din baza mea. pt a preintampina acest lucru, tre sa fac o adresa catre sct 1 si sa le comunic ca au fost legalizati de mine, si tre sa le culeg eu istoricul de domiciliu de la data dobandirii cetateniei si pana la data stabilirii la mine. din spusele colegului mai sus mentionat se practica: cererea se solutioneaza in 30 de zile, pana la 45 de zile, timp suficient in care faci corespondenta cu sct 1 pt urgentarea preluarii datelor acestor cetateni in bdc.
Respectivii au pe certificatele de nastere CNP-ul? Pentru ca daca au primit certificatele de la Ambasada RO din Chisinau nu au CNPurile
sigur, au cnp, certificatele (nastere si casatorie) fiind eliberate in romania, de sct 1, in urma transcrierii.
Atunci este OK.

Alte discuții în legătură

Repatrierea unui cetatean roman const_be const_be Un basarabean a depus juramantul de credinta si a obtinut un certificat care-i atesta cetatenia romana, cu mentinerea domiciliului in strainatate( R. Moldova). ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cartii de identitate prin luarea in spatiu Jac7ky7 Jac7ky7 salut! sunt cetatean al R.Moldova am un coleg din Romania care doreste sa ma ia in spatiu. pot sa obtin cartea de identitate? ce documente imi trebuiesc? va ... (vezi toată discuția)
Acte carte de identitate provizorie irinabob irinabob buna ziua,care sunt documentele necesare ptr schimbarea cartii de identitatea,stiu ca e nevoie sa-mi fac una provizorie deoarece certificatul de casatorie ... (vezi toată discuția)