avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas

Buna ziua,

Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema:
tatal meu a decedat pe 19.08.2011, fiind, pensionat din 1990 la limita de virsta si cu aproximativ 40 de ani de munca, avind o pensie de cca 900 lei. Mama are o pensie de 600 lei, poate sa opteze pentru pensie de urmas si cit ar fi procentul din pensia tatei care l-ar putea primi si la cine ar trebui sa ne adresam?
Multumesc anticipat pentru intelegere.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:40, 7 Octombrie 2011
Art. 92. — Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas după sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
Poate dar nu o avantajeaza deoarece va primi jumatate din pensia decedatului (art.89 alin.2, 50% pentru un singur urmas.
Va puteti adresa Casei Judetene de pensii in raza careia domiciliaza mama dvs....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de acordare a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor ciprian02 ciprian02 Buna seara Care sunt conditiile de acordare a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor in cazul in care la data decesului sotul era pensionar si sotia cu ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas liaminea liaminea Buna ziua.am o intrebare in legatura cu pensia de urmas,si anume: tata a murit si mama intreaba daca are dreptul dupa sot la pensie de urmas.precizez ca mama ... (vezi toată discuția)
Pensie dupa decesul unuia dintre soti Adriana68 Adriana68 Avand in vedere ca sunt multe pareri in jurul meu, legate de pensia sotului ramas in viata , va intreb urmatoarele : Daca mama are pensia de 900 ron iar tata, ... (vezi toată discuția)