avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Scutire penalitati la firme,daca se face plata ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Scutire penalitati la firme,daca se face plata datoriilor pana la 31 Decembrie.

Buna ziua,nu stiu daca am inteles bine din ce a zis domnul Boc intr-o zi la televiziune legat de scutirea de plata a penalitatilor firmelor daca se platesc datoriile pana la 30 decembrie.Stie cineva daca e vorba de scutire de dobanzi plus penalitati sau doar de penalitati care sunt sume mici fata de dobanzi si e aruncata o momeala frumos colorata si scris pe ea "in sprijinul firmelor cu datorii"?
Cel mai recent răspuns: aniela parvu , utilizator 19:13, 19 Ianuarie 2012
se scutesc doar penalizarile. dobinzile de intirziere trebuie si ele achitate impreuna cu debitul principal.
Pentru o corecta informare precizez urmatoarele: Conform O.G. nr.30/2011 se acorda urmatoarele facilitati:
-anularea la plata a penalitatilor de intarziere precum si a cotei de 50% din majorarile de intarziere aferente debitelor restante la data de 31 august 2011,daca aceste debite(obligatii principale)impreuna cu dobanzile aferente se achita integral pana la data de 31 decembrie 2011;

-anularea in procent de 50% a penalitatilor de intarziere precum si a 50% din majorarile de intarziere aferente debitelor restante la data de 31.08.2011,daca aceste debite sunt achitate integral,impreuna cu dobanzile aferente,pana la data de 30.06.2012.
Asadar, daca la data de 31.08 2011 nu exista in evidenta pe platitor obligatii principale restante,ci doar obligatii accesorii,acestea nu fac obiectul anularii la plata.
Ultima modificare: Joi, 6 Octombrie 2011
ContSters145448, utilizator
Ce firme vor beneficia de scutirea sa reducerea de penalitati

CECCAR: Scutirea de penalitati se aplica tuturor societatilor care isi sting obligatiile principale si dobanzile aferente catre bugetul statului pana la data de 31 decembrie 2011, respectiv reducerea penalitatilor cu 50%, daca obligatiile principale si dobanzile aferente vor fi achitate pana la data de 30 iunie 2012.

In ce conditii se acorda scutirea sau reducerea de penalitati

CECCAR: Pentru obligatiile fiscale restante la 31 august 2011, se anuleaza sau se reduc penalitatile de intarziere.

Doar penalitatile de intarziere se anuleaza sau se reduc. Dobanzile nu!

CECCAR: Majorarile de intarziere cuprind dobanzile si/sau penalitatile de intarziere. Doar penalitatile de intarziere se anuleaza sau se reduc. Obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 31 decembrie 2011, respectiv 30 iunie 2012.


Nu prea inteleg clar decat ca se acorda anulare la plata penalitatilor pentru debitul principal daca acesta va fi achitat pana in decembrie .

Apoi nu inteleg , daca se reduc dobanzile sau majorarile de intarziere .

Pana in iunie 2010 se aplicau majorari de intarziere , apoi au devenit dobanzi .

Pe de alta parte raspunsul CECAR "Majorarile de intarziere cuprind dobanzile si/sau penalitatile de intarziere "

Apoi Contsters a precizat :

"50% din majorarile de intarziere aferente debitelor restante la data de 31 august 2011,daca aceste debite(obligatii principale)impreuna cu dobanzile aferente se achita integral pana la data de 31 decembrie 2011 "


Daca majorarile cuprind dobanzile si penalitatile , in conditiile in care obligatia principala trebuie achitata impreuna cu dobanzile eu nu inteleg cum se mai reduc cu 50 % majorarile .


Majorarile pentru plata cu intarziere a impozitelor si taxelor sunt de doua feluri: (1) dobanzile si (2) penalitatile.

(1) Dobanzile se calculeaza ca procent din suma restanta ramasa de achitat (acum este 0,04%) x numarul de zile de intarziere. Deci, cresc continuu cu fiecare zi care trece.

(2) Penalitatile se calculeaza ca procent din suma restanta ramasa de achitat (5% daca plata nu s-a facut in 30 zile de la scadenta si 15% daca plata nu s-a facut in 90 zile de la scadenta). Deci, dupa aceste termene nu mai cresc.
Buna ziua,
Este cineva care a "aplicat" la aceasta masura interesanta? Care este procedura? Vi se calculeaza la zi sau doar la 31 august 2011? Raman "codite" sau se poate spune ca se pot stinge datoriile + penalitati+...etc la zi?

Multumesc, o seara buna.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
aniela parvu, utilizator

Alte discuții în legătură

Og nr.30/2011 - privind modificarea si completarea codului fiscal petrescu alina petrescu alina Pentru obligațiile fiscale restante la 31 august 2011, penalitățile de întârziere se anulează sau se reduc. Despre ce obligatii fiscale este ... (vezi toată discuția)
Og 30/31.08.2011 tatiana_galati tatiana_galati Buna ziua, As dori sa stiu daca o societate cu activitate suspendata, a carei fisa pe platitor indica o singura suma de plata, si anume, pentru \"Dobanzi si ... (vezi toată discuția)
Stergere penalitati sidor sidor Am avut datorii la buget, TVA. Am achitat toate datoriile pana in 2009. Au ramas majorari si penalizari de la plata tarzie a TVA. In anul 2010 am cerut ... (vezi toată discuția)