avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... despre incetarea contractului individual de munca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

despre incetarea contractului individual de munca conf. art.61 lit.d

Un salariat care a beneficiat de concediu medical 70 de zile in perioada 25.07-07.10.2011, s-a prezentat la lucru pe data de 10.10.2011 si i s-a intocmit referat ca nu corespunde profesional locului de munca de catre seful lui direct. Salariatul renunta la perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare si i se intocmeste decizia de incetare a activitati conf art.61lit.d cu data de 10.10.2011. Intrebare: este corecta decizia de incetare a contractului de munca conform datelor de mai sus?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:31, 7 Octombrie 2011
Nu este corecta aceasta decizie .. pentru a se dispune concedierea in baza acestui articol trebuie sa exista mai intai o evaluare a salariatului, conform procedurii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil angajatorului, precum şi prin regulamentul intern.

De asemenea, angajatorul este obligat să ofere salariatului alte locuri de muncă vacante din unitate, compatibile cu pregătirea profesională şi capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii, salariatul având la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare pentru a-şi manifesta expres opţiunea pentru locul de muncă oferit. Dacă angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante, are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei judeţene de ocupare a forţei de muncă, pentru găsirea unui loc de muncă pentru salariatul concediat.
1. Va redau mai intai din Codul muncii sa vedeti daca angajatorul a respectat procedura:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 63
...
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.

2. De asemenea Codul muncii mai spune:

Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.

Asadar salariatul nu putea sa renunte la preaviz care este un drept prevazut de Codul muncii (art.75).

3. Asadar decizia de concediere a dvs. este, dupa mine, ilegala, nerespectandu-se mai multe articole din Codul muncii.

4. Puteti solicita si parerea ITM care are obligatia verificarii respectarii legislatiei muncii de care angajatori si salariati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere prares prares Cum se procedează la concediere în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă?... Si care sunt efectele? (vezi toată discuția)
Concedieri werepairit werepairit Buna ziua, Cum ma sfatuiti sa procedez, abordand calea cea mai sigura legal, pentru concedierea unor persoane care nu mai performeaza la nivelul ... (vezi toată discuția)
Ref.concediere daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti ce documente trebuie intocmite pentru ca un salariat sa fie concediat pt. necorespundere profesionala. Exista in cadrul societatii un ... (vezi toată discuția)