avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

nu am primit banii pe concediul medical pentru lunile iulie si august.unde trebuie sa ma adresez?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2011
nastaseflorin, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:46, 8 Octombrie 2011
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36.
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.

(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.

(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã...
...
Art. 47
....
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar intrebati mai intai pe angajator de ce nu va plateste indemnizatiile si apoi sesizati Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si sa-l oblige sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

nastaseflorin a scris:

nu am primit banii pe concediul medical pentru lunile iulie si august.unde trebuie sa ma adresez?

Verifcati mai intai daca pe cm pe care le-ati depus la unitate,exista viza platitorului,adica semnatura conducatorului unitatii dvs.privind acceptul la plata a certificatului de concediu medical. In cazul in care s-ar fi refuzat de la plata certificatul/certificatele de concediu medical, se mentioneaza pe scurt si motivul refuzului.
Daca este vorba despre un refuz la plata dintr-un motiv justificat,atunci nu veti primi plata indemnizatiei de cm.
Daca in schimb,apare viza de plata si banii nu i-ati primit,atunci sesizati CJAS .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzarea platii concediului medical danieladragutza danieladragutza Buna ziua,sunt insarcinata in luna a-8-a,angajata la un magazin,in momentul de fata sunt in c.prenatal,am beneficiat de cm in perioada 21-31 martie.Angajatorul ... (vezi toată discuția)
Concediul medical pre si post natal virat de casa de sanatate, dar neplatit salariatului de catre lichidator PopaN PopaN Buna seara, Am si eu o problema cu un Lichidator care refuza sa-mi plateasca banii din CM pre si post natal, desi acestia au fost virati de catre Casa de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical neplătit Lau222 Lau222 As dori sa știu dacă este legal ca firma la care lucrez sa își rezerve dreptul de a plăti concediul medical ? Are dreptul de a refuza plata concediului ... (vezi toată discuția)