avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Modificari aduse Codului Fiscal prin OG 30 din 31 ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Modificari aduse Codului Fiscal prin OG 30 din 31 august 2011

Am gasit pe un site urmatoarea interpretare in legatura cu OG30: "Incepand cu data de 17 Septembrie 2011, NU mai este necesar prezentarea CERTIFICATULUI DE Atestare Fiscala emis de primarie pentru vanzarea de cladiri, terenuri, mijloace de transport". (sursa [ link extern ] ).
As dori parerea unui expert, va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2011
valiflo, utilizator
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 11:11, 19 Octombrie 2011
Poate ca ati inteles gresit sau dumnealor s-au exprimat gresit.

Va transmit articolul din codul de procedura fiscala cu modificarea adusa de ordonanta:

Art. 113 Certificatul de atestare fiscală emis de autorităţile administraţiei publice locale
(1) Certificatul de atestare fiscală se emite de organul fiscal competent al autoritătii administratiei publice locale, la solicitarea contribuabilului.

(2) Certificatul de atestare fiscală se eliberează pe baza datelor cuprinse în evidenta pe plătitor a organului fiscal competent si cuprinde creantele fiscale exigibile, existente în sold în prima zi a lunii următoare depunerii cererii.

(3) Certificatul de atestare fiscală se emite în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data solicitării si poate fi utilizat de contribuabil pe toată perioada lunii în care se emite. Certificatul de atestare fiscală emis în intervalul cuprins între data de 25 a lunii si finele lunii este valabil pe toată perioada lunii următoare emiterii. Pe perioada de utilizare, certificatul poate fi prezentat de contribuabil, în original sau în copie legalizată, oricărui solicitant.

(4) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor si a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligatiilor fiscale de plată datorate autoritătii administratiei publice locale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2), inclusiv sumele reprezentând amenzi existente în evidenta organului fiscal. Pentru bunul care se înstrăinează, impozitul datorat este cel recalculat pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplică persoanei care înstrăinează, potrivit Codului fiscal.
(5) Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (4), sunt nule de drept.

(6) Prevederile alin. (4) si (5) nu sunt aplicabile în cazul procedurii de executare silită, procedurii insolventei si procedurilor de lichidare
Asadar, dupa indelungi cautari, am gasit urmatoarele:
Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal:([ link extern ] )
ART. 259-Dobândiri şi transferuri de teren...(6-1) Înstrăinarea unui teren, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra terenului respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul sau al celei unde îşi are domiciliul fiscal contribuabilul în cauză, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează terenuri cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.

Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal...:([ link extern ] )
84. La articolul 259, alineatul (6-1) se abrogă.

Ce sa mai inteleg?
Buna dimineata !
De acord cu dumneavoastra in ce priveste modificarile aduse "Codului Fiscal" dar aceste modificari/abogari trebuie corelate cu modificarile aduse "Codului de procedura fiscala" cele din art.112(pentru creantele administrate de ANAF) respectiv art.113 (pentru creantele administrate de unitatile administrativ-teritoriale).
Multumesc pentru raspunsuri. Asadar, un certificat fiscal care sa ateste faptul ca impozitul pe teren si constructii este platit pe anul in curs (2011), necesar pentru vanzarea acestora, se elibereaza in doua zile lucratoare? De ce nu este valabil pana la finele perioadei pentru care s-a platit impozitul?
Da, certificatul de atestare fiscala se elibereaza in cel mult 2 zile lucratoare de la data solicitarii (inregistrarii cererii la registratura ) - unele primarii/ directii de impozite si taxe locale pot(atentie , nu obligatoriu) elibera cretificatul de atestare fiscala si in regim de urgenta- mai putin de 2 zile- cu plata sau nu a unei taxe de urgenta - taxa , daca exista, este stabilita prin Hotarare de Consiliu Local.

Certificatul de atestare fiscala eliberat in vederea instrainarii/ vanzarii trebuie sa ateste achitarea tuturor obligatiilor fiscale datorate catre bugetul local inclusiv amenzile(daca aveti neachitate). Si inca ceva :este vorba de bugetul local al unitatii administrativ teritoriale pe a carei raza se afla bunul.

Pentru bunul pe care-l instrainati trebuie sa faceti dovada ca ati achitat inclusiv impozitul datorat pentru luna in care vindeti( aici corelam cu Codul fiscal : vanzatorul datoreaza impozit si pe luna in care vinde in timp ce cumparatorul datoreaza impozitul incepand cu luna urmatoare cumpararii).
De aici decurge si durata de valabilitate a certificatului de atestare fiscala eliberat in vederea instrainarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat fiscal ContSters4579 ContSters4579 ...as dori sa va dati cu parerea in legatura cu valabilitatea certificatului fiscal emis in vederea instrainarii unui imobil...codul fiscal precizeaza ... (vezi toată discuția)
Radiere auto de la primarie nutzzu nutzzu Buna ziua.Am vandut un auto,am cvc ,dar am si cateva datoirii catre bugetul local,altele decat impozitul pe masina respectiva,care este la zi. As putea sa ma ... (vezi toată discuția)
Certificat fiscal c_andreea c_andreea Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Ca sa scoti un certificat fiscal de la finante, trebuie sa ai un motiv? Daca eu vreau sa vand o masina si am nevoie de ... (vezi toată discuția)