avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Numirea tutorelui în cazul punerii sub ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Numirea tutorelui în cazul punerii sub interdicție

Conform noului cod civil, instanta de judecata numeste direct tutorele, dar conform codului familiei, este numit de autoritatea tutelara. Ce se aplica in prezent?
Cel mai recent răspuns: Andreea Istrate , Avocat 20:54, 23 Februarie 2012
Art. 118

Numirea tutorelui de către instanţa de tutelă

În lipsa unui tutore desemnat, instanţa de tutelă numeşte cu prioritate ca tutore, dacă nu se opun motive întemeiate, o rudă sau un afin ori un prieten al familiei minorului, în stare să îndeplinească această sarcină, ţinând seama, după caz, de relaţiile personale, de apropierea domiciliilor, de condiţiile materiale şi de garanţiile morale pe care le prezintă cel chemat la tutelă.

Art. 119

Procedura de numire

(1) Numirea tutorelui se face, cu acordul acestuia, de către instanţa de tutelă în camera de consiliu, prin încheiere definitivă. Atunci când desemnarea tutorelui s-a făcut prin contract de mandat, cel desemnat tutore nu poate refuza numirea decât pentru motivele prevăzute la art. 120 alin. (2).

(2) Ascultarea minorului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie.

(3) În lipsa unui tutore desemnat, dacă instanţa de tutelă a constituit consiliul de familie, numirea tutorelui se face, potrivit alin. (1), cu consultarea consiliului de familie.

(4) Încheierea de numire se comunică în scris tutorelui şi se afişează la sediul instanţei de tutelă şi la primăria de la domiciliul minorului.

(5) Drepturile şi îndatoririle tutorelui încep de la data comunicării încheierii de numire.

(6) Între timp, instanţa de tutelă poate lua măsuri provizorii cerute de interesele minorului, putând chiar să numească un curator special.
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Apreciez raspunsul daca se pune problema introducerii actiunii dupa intrarea in vigoare a noului cod civil. Actiunea mea insa a fost introdusa anterior. Prin urmare, pt litigiile nascute anterior intrarii in vigoare ale noului cod se aplica procedura prevazuta la acel moment. In acelasi timp, autoritatea tutelara, de la data intrarii in vigoare a noului cod nu mai are atributii de numire a tutorelui ori a curatorului.
Art. 5

(1) Dispoziţiile Codului civil se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi situaţiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare.

(2) Dispoziţiile Codului civil sunt aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a Codului civil.
Am inteles punctul dvs. de vedere. Insa daca va uitati la Legea nr. 71/2011, art. 229 alin. 2 lit. c), autoritatile si institutiile cu atributii in domeniul protectiei drepturilor persoanei fizice continua sa exercite atributiile prevazute de reglementarile in vigoare la data intrarii in vigoare a noului cod civil, cu exceptia celor date in competenta instantei de tutela.
Conform art. 229 alin. 4, cererile in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a noului cod civil raman sa fie solutionate de instantele judecatoresti potrivit legii in vigoare la data sesizarii lor.
Prin urmare, instanta de judecata sesizata cu o cerere anterioara noului cod, va trebui sa solutioneze cererea potrivt dispozitiilor anterioare, astfel ca nu ar putea numi tutorele. In acelasi timp, autoritatea tutelara nu il mai poate numi nici ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protocol între judecãtorie ºi primãrie privind delegarea cãtre autoritatea tutelarã a competenþelor de instituire a curatelei ºi tutelei raileanuaureliacarmen raileanuaureliacarmen Am si eu o intrebare legata de noul Cod Civil. Vi se pare legal incheierea unui protocol intre judecatorie si autoritate tutelara, in sensul ca autoritatea ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unei case mostenite in care este si un minor liamovila liamovila am mostenit o locuinta dupa decesul sotului eu (mama) si cele doua fice ale mele una are 18 ani iar una are 10ani .Va rog sa mi spune ti daca se poate ,doresc ... (vezi toată discuția)
Nu se mai poate institui curatela de catre primarie? cri_secret_ina cri_secret_ina Buna ziua! As dori sa stiu daca se mai poate institui curatela prin dispozitia primarului. Exista ceva zvonuri,dupa Noul Cod Civil ,cum ca s-ar institui ... (vezi toată discuția)