avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... certificat de urbanism
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

certificat de urbanism

Buna.
Am depus documentati pt certificatul de urbanism pe data de 11.04.2011, avnd termen legal de solutionare 11.05.2011.
Prin luna august mi s-a spun ca dosarul nu este complet. Am depus si documentul lipsa in data de 01.09.2011, cu termen de solutionare 01.10.2011.
Intrebarile ar fi urmatoarele: sunt obligati sa ma anunte daca dosarul este gata sau lipseste ceva, cum a fost in cazul meu, si daca nu au respectat termenul lega, pot fi trasi la raspundere?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: cotelino , utilizator 15:06, 12 Octombrie 2011
Ordinul 839/2009 SECTIUNEA 1: Certificatul de urbanism art. 34: Verificarea continutului documentatiei
(2)Daca documentatia depusa este incompleta sau cu elemente de identificare insuficiente, în termen de 5 zile de la data înregistrarii acest lucru se notifica în scris solicitantului, cu mentionarea elementelor lipsa din documentatie, care se restituie în vederea completarii.
(3)În situatia prevazuta la alin. (2), începând cu data notificarii, termenul legal de 30 de zile
calendaristice pentru emiterea certificatului de urbanism se decaleaza cu numarul de zile necesar solicitantului pentru a elabora modificarile/completarile aduse documentatiei initiale, ca urmare a notificarii precum si a depune si înregistra documentatia completa.
Legea 50/ 1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii

Art. 26. - (1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:
h) emiterea de certificate de urbanism incomplete ori cu date eronate, care nu conţin lista cuprinzând avizele şi acordurile legale necesare în raport cu obiectivul de investiţii, sau eliberarea acestora cu depăşirea termenului legal;

Ordinul 839/2009
CAPITOLUL V: Asigurarea disciplinei autorizarii, raspunderi, sanctiuni
(2)Potrivit prevederilor art. 29 din Lege, controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism si
autorizarea executarii lucrarilor de constructii se exercita pe întregul teritoriu al tarii de catre
Inspectoratul de Stat în Constructii, care dispune masurile si aplica sanctiunile prevazute de Lege.

Nu rezulta din mesajul dumneavoastra ce documente noi v-au solicitat dar continutul cadru al documentelor autorizarii este reglementat prin art 19 din Ordin iar la alin 3 se prevede expres
"(3)Se interzice emitentului sa conditioneze emiterea certificatului de urbanism de elaborarea prealabila a unei documentatii de urbanism pentru imobilul în cauza, precum si a oricaror documentatii tehnice de definire a scopului solicitarii."
Mai precizez ca Autorizatia de construire tot ei o emit, iar controlul il vor face la virgula asa ca mai ganditi-va cu "trasul la raspundere"
In primul rand va multumesc pt. raspuns.
Documetele "lipsa" sau incorecte au fost: cererea tip si lipsea copia dupa actul de proprietate.
Daca termenul legal de instiintare in scris este de 5 zile, dansii nu s-au chinuit prea tare si au facut-o 10 zile. Hartia respectiva a ajuns la registratura, dar la mine nu. Cand m-am dus sa vad daca este gata, mi-au facut o copie dupa instiintare care era la dosar.
Din nefericire, am citit ordinul si nu se specifica nicio sanctiune aplicabila lor daca nu respecta termenele legale si procedura. Este plin de sanciuni si amenzi pt cei care il cer.
Nu in Ordin, in Legea 50/1991
sanctiunea prevazuta pentru incalcarea art.26 lit h, la care am facut referire in postarea anteriora este precizata de alin 2 din art.26
(2) Contraventiile prevazute la alinrsite de persoanele fizice sau juridice, se sanctioneaza cu amenda dupa cum urmeaza:
- de la 5.000 lei la 30.000 lei, cele prevazute la lit. h) si i);

Daca sesizati ISC acestia, cel putin teoretic, ar trebui sa ii amendeze conform celor de mai sus.
Comentariu meu: s-ar putea ca amenda asta - daca o da cineva- sa se intoarca impotriva dvs, avand in vedere ca autorizatia o da primaria iar controlul in santier il face ISC.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2011
cotelino, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere in constructie haiduc haiduc Nu stiu daca am formulat corect titlul topicului, dar am si eu o intrabare (am gasit pe forumul dvs. raspunsuri ceva mai vechi, din 2008): mai e valabil ... (vezi toată discuția)
Studiul geotehnic - verificator andreib andreib Ma aflu intro situatie fara iesire. Concret am depus o documentatie in vederea autorizarii unei constructii de locuinta parter plus mansarda. Am primit ... (vezi toată discuția)
Verificator studiu geotehnic andreib andreib Ma aflu intro situatie fara iesire. Concret am depus o documentatie in vederea autorizarii unei constructii de locuinta parter plus mansarda. Am primit ... (vezi toată discuția)