avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... dobanzi bancare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

dobanzi bancare

am un credit ipotecar din 2004 cu dobanda de 9.5.%
Incepand cu luna 02.2011 s-a modificat de 2 ori in crestere , dobanda ajungand acum la 10.12%.
Am mers la banca si mi s-a comunicat ca dobanda se modifica trimesctrial in functie de EURIBOR, ca urmare a aplicarii Ord 50/2010.
E legal ceea ce se intampla?
Cel mai recent răspuns: jeorj , utilizator 10:25, 15 Octombrie 2011
da,dar aveti posibilitatea sa cereti respectarea intocmai a contractului
va rog sa-mi dati mai multe amanunute .......... ce ar trebui sa fac?
mihaela-ioana a scris:

am un credit ipotecar din 2004 cu dobanda de 9.5.%
Incepand cu luna 02.2011 s-a modificat de 2 ori in crestere , dobanda ajungand acum la 10.12%.
Am mers la banca si mi s-a comunicat ca dobanda se modifica trimesctrial in functie de EURIBOR, ca urmare a aplicarii Ord 50/2010.
E legal ceea ce se intampla?


Doamna, cand ati ales acel imprumut puteati sa alegeti un alt produs, un imprumut cu dobanda fixa ceva mai mare. Alegand o dobanda variabila, este evident ca ea va fluctua. Indicele EURIBOR nu este stabilit de banca, el poate creste sau scadea. Dupa ce timp de 4-5 ani a scazut foarte mult, acum are o tendinta de crestere. Este normal si contractual sa va creasca dodanda odata cu cresterea indicelui EURIBOR.
Nu sunt jurist si cred cu tarie ca in Ro nu iti trebuie cunstinte temeinice juridice, ci doar pile temeinice. Am depus 100 pagini spete favorabile, avocatul banci asiderea, tot 100. Prima concluzie! Jumatate din tzara mi-ar da dreptate mie, cealalta lor. Adevarul poate fi numai unul, nu exista doua adevaruri sau o jumatate de adevar. Pe de alta parte, am impresia ca si doamna are un contract ca al meu: da, am avut 9,5% format exclusiv din cotatia interna a bancii. Daca OUG 50/2010 nu aparea nu cred ca banca crestea dobanda la 12% in cazul meu. S-au folosit de ordonanta ca sa transparentizeze. Da ce sa puna in lumina? Aparitia marjei de 10%?! Doamnelor si domnilor avocati, un contract este incheiat intre parti? Pai si atunci? Daca nu sunt de acord cu marja 10% de ce mi-o bagi pe gat? Abuzurile nu se opresc aici! Pe langa 10% marja la care se adauga cotatia euribor, au mai introdus un comision de administrare de 37 euro. Tot unilateral! Convingeti-ma ca ei, bancherii, avand speta de fata, nu pot mari la 15%, 20% etc! Juridic!

Speta 2 - nu am inaintat-o justitiei si bine am facut. Ar fi fost o pierdere de vreme. Contract 2005, ipotecar, "dobanda este compusa din marja la care se adauga euribor si care este 9%". Am luat istoricul euribor si am vazut ca atunci euribor era 2,27. Marja este simpla... 6, 73. Matematica asta o faci in clasa I, in a II-a treci operatiuni sofisticate (daca nu ma insel). La mine rata a mers numai in sus, 141, 143, 148, 151, 157, 160 euro. Azi e la 160. Nu trebuia sa fluctueze rata in functie de indicele euribor? Sus-jos... Convingeti-ma juridic ca nu am dreptate!
o aparea pana la urma un altfel de partid, altfel de guvern care sa dea o lege ca asta:

"DECRET - LEGE din 5 mai 1938*)
pentru stabilirea dobanzilor si inlaturarea cametei
ACT EMIS DE: REGELE CAROL
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 102 din 5 mai 1938
...
2. Dobanda conventionala anuala nu poate intrece 4 la suta peste taxa scontului Bancii Nationale a Romaniei;...
Aceasta dobanda va fi maxima.
...
Tabloul dobanzilor conventionale maximale se va publica in Monitorul Oficial, sub ingrijirea Bancii Nationale a Romaniei.
Orice institutiune de credit va fi obligata sa afiseze acest tablou, in mod vizibil, in localul sau, sub sanctiunea unei amenzi de la 10 - 50.000 lei.
...
6. Acela care intr-o conventie civila sau comerciala, acordand sau prelungind un imprumut, va primi sau va stipula, pentru sine sau pentru altul, prin insusi actul de imprumut, prin act separat, prin act deghizat sau in orice alt mod, o dobanda conventionala superioara celei fixata in modul aratat prin acest decret, savarseste delictul de camata si se va pedepsi cu inchisoarea de la 2 luni pana la 2 ani si cu amenda de la 10 - 30.000 lei.
...
10. In cazurile cand delictele prevazute la art. 6, 7 si 9 s-au comis in una din urmatoarele circumstante:
In timpuri de grave crize economice.
Provocand o dauna de o deosebita importanta.
Un mare numar de persoane au suferit pagube grave.
Prin simularea cametei, afacerii.
De un functionar public sau preot al unui cult, recunoscut de Stat.
De un imprumutator profesionist sau de o persoana care, anterior a fost condamnata pentru acelasi delict.
De o persoana a carei conditiune economico-sociala este evident superioara acelei a victimei.
In dauna unor persoane apartinand claselor agricole sau muncitoresti.
In dauna unui minor, a unui interzis sau a unui pus sub consiliu judiciar; inchisoarea va fi de la 6 luni la 3 ani si amenda de la 20.000 - 100.000 lei, atragand dupa sine si pierderea drepturilor politice.
..."
12. Dispozitiunile acestui decret se aplica si dobanzilor de orice fel prevazute in actele existente pentru timpul ce curge de la publicarea acestui decret.

..."

[ link extern ]


Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2011
jeorj, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de credit angelica82 angelica82 Buna ziua, Sotul impreuna cu mine dorim un credit pt constructie casa.Ne-am interesat pe la banci ..si sa zicem ca la oferta una dintre ele ne-a atras ... (vezi toată discuția)
Probleme mari cu banca adryanamyhaela adryanamyhaela Buna ziua, As dori sa va fac cunoscuta atat Dvs cat si altor romani care vor dori pe viitor sa contracteze un credit de la Banc Post ca aceasta asa numita ... (vezi toată discuția)
Inca o sentinata care atesta abuzurile bancilor fata de proprii clienti ! Roland Mindrila Roland Mindrila Citez parte din dispozitivul unei sentinte pronuntate in 2012 de Tribunal pentru a reflecta clauzele abuzive impuse de banci in contractele de creditare: ... (vezi toată discuția)