avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de Risc Maternal afecteaza CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de Risc Maternal afecteaza CCC?

Buna ziua. Eu sunt insarcinata in 4 luni jumatate. Dr mi-a recomandat o luna de concediu de risc maternal. Intrebarea mea este acest concediu luat acum, afecteaza cumva dreptul meu de a intra in CCC 2 ani dupa nastere?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adela05 , utilizator 13:56, 12 Octombrie 2011
Perioada de concediu de risc maternal este perioada asimilata perioadei de obtinere de venituri profesionale impozabile si se ia in calcul pentru acordarea CCC (v. OUG 111/2010).
Ma puteti ajuta cu art care prevede acest lucru? Multumesc
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
(2) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la alin.(1) sunt denumite în continuare concedii şi indemnizaţii.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art.2
...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin.(1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
...

In OUG 111/2010 se predeve ca cele 12 luni pot fi constituite INTEGRAL si din perioadele in care ....In cazul meu, cele 12 luni nu se constituie integral din concedii medicale, ci doar partial. E ok?
1. Exprimarea nu este prea fericita.
2. Poate fi si integral si din bucati.
3. Este O.K.

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal pristopanu07 pristopanu07 Buna ziua, Sotia a intrat recent in concediu de risc maternal pentru o perioada de 3 luni. Nasterea va avea loc pe la sfarsitul lunii septembrie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului alexandra_03 alexandra_03 Sunt studenta in ultimul an la master si de 6 luni lucrez la o firma, beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului daca raman in risc maternal ? (vezi toată discuția)
Concediu prenatal gabryella23 gabryella23 Daca am 4 ore pe cartea de munca ? cate luni trebuie sa lucrez pentru a putea beneficia de prenatal ?:sorry: (vezi toată discuția)