avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Daca am 4 ore pe cartea de munca ? cate luni trebuie sa lucrez pentru a putea beneficia de prenatal ?:sorry:
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:50, 3 Ianuarie 2015
1. Pentru a beneficia de concediu si indemnizatie de maternitate trebuie sa aveti o luna de zile stagiu de cotizare in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art.7 din OUG 158/2005.

2. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

3. Pentru acordarea indemnizatiei de maternitate sau a indemnizatiei pentru CCC nu are relevanta durata timpului de munca mentionat in c.i.m., timp partial sau norma intreaga.
La multi ani !=D>
Multumesc mult pentru raspuns
Dar 12 luni cu toate cele 9 luni de sarcina ? este posibil asa? 3 luni de munca si 9 de sarcina ?
1. OUG 111/2010 :
art.2 alin.5 - Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
.....
c) au beneficiat de concedii şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare;
.....

2. OUG 158/2005
Art. 2
(1)Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:

a)concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b)concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c)concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d)concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e)concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
(2)Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute la alin. (1) sunt denumite in continuare concedii si indemnizatii.

3. Nu se calculeaza asa.
De exemplu, data preconizata a nasterii este 15 septembrie 2015. In acest caz, perioada eligibila pentru CCC va fi octombrie 2014 - septembrie 2015.

In aceasta perioada trebuie sa aveti realizate venituri din salarii , venituri din activitati independente si/sau venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit sau sa va fi aflat intr-una din situatiile asimilate mentionate la art.2 alin.5 si 6 din OUG 111/2010 (de exemplu, ati beneficiat de indemnizatie de somaj, ati beneficiat de concediu de maternitate sau de concediu medical, ati beneficiat de CCC sau de concediu fara plata pentru cresterea copilului , ati frecventat cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua şansă“, sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă ori de master, precum şi ale învăţământului postuniversitar la nivel de masterat etc.)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil AnnaMaria123 AnnaMaria123 Buna seara, Sunt insarcinata in 4 luni si jumatate si sunt angajata de aproximativ 3 luni si jumatate insa durata contractului este pe perioada determinata de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului alexandra_03 alexandra_03 Sunt studenta in ultimul an la master si de 6 luni lucrez la o firma, beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului daca raman in risc maternal ? (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal pristopanu07 pristopanu07 Buna ziua, Sotia a intrat recent in concediu de risc maternal pentru o perioada de 3 luni. Nasterea va avea loc pe la sfarsitul lunii septembrie ... (vezi toată discuția)