avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata bugetari--durata maxima permisa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata bugetari--durata maxima permisa

Buna ziua,
Lucrez in A.R. ca instructor si as dori sa imi iau concediu fara plata--maxim cat imi permite legea--pentru a pleca la munca in strainatate(pentru un an de zile); am tot citit pe forumuri diverse intrebari/raspunsuri legate de acest subiect,dar nu m-am lamurit ..in plus,se pare ca este ceva discriminatoriu(unii pot beneficia chiar si de un an,altii,de o luna pe an, s.a.m.d...depinde in ce "goana a pixului"(si mai ales de cine )a fost conceput CCM-ul unitatii ---care vad ca are chiar puterea de a face..."stat in stat",in respectiva ramura)
Eu stiam ca pentru bugetari,legea prevedea un an de zile de concediu fara plata,o data la trei ani.
CCM-ul nostru aminteste doar de o luna pe an.
Totusi suntem bugetari(adica ar trebui sa beneficiem de o legislatie comuna,referitoare la problema mai sus amintita ; este o institutie de stat,nu e SRL-ul nimanui--chiar daca cei "unsi" in functii inalte care nu-s de nasul lor-- concep CCM-ul cu intentia de a face "stat in stat" )
Adica nu mi se pare normal ca o clauza abil strecurata in CCM (sau in cazul de fata,omisa ) sa "bata"...codul muncii.
Cum as putea sa procedez in acest caz pentru a obtine durata de un an? Probabil "inaltii" directorasi de pe la noi nu imi vor acorda aceasta perioada --in acest caz pot sa merg in Ministerul Transporturilor pt.a solicita o derogare in acest sens?
Multumesc,
Gabi C.
Cel mai recent răspuns: gabi.cristi , utilizator 11:53, 14 Octombrie 2011
Hotararea 250 din 8 mai 1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor
din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile
bugetare prevede :

Art. 25. - (1) salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si
din unitatile bugetare au dreptul la concedii fara plata, a caror durata insumata nu poate depasi 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea urmatoarelor situatii personale:
a) sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de
invatamant, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa;
b) sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de
doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
c) prezentarea la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate.

(2) Salariatii au dreptul la concedii fara plata, fara limita prevazuta la alin. (1), in urmatoarele
situatii:
a) ingrijirea copilului bolnav in varsta de peste 3 ani, in perioada indicata in certificatul
medical; de acets drept beneficiaza atat mama salariata, cat si tatal salariat, daca mama copilului nu beneficiaza, pentru aceleasi motive, de concediu fara plata;
b) tratament medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel in cauza nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, precum si pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, sora, parinte, pe timpul cat acestia se afla la tratament in strainatate -, in ambele situatii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii.

(3) Concedii fara plata pot fi acordate si pentru interese personale, altele decat cele prevazute la alin. (1) si (2), pe durate stabilite prin acordul partilor.

HG nu prevede nico durata maxima a CFP , ci doar dispune ca durata CFP se stabileste prin acordul partilor , insa arportandu-ne la Codul muncii acest lucru ar fi posibil numai daca nu este stabilita prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Puteti sa va adresati Ministerului Transporturilor .
Conform art 25 (3) din HG 250/1992 precum si art 54 din Codul Muncii prevede ca pot fi acordate concedii fara plata pentru interese personale pe durate stabilite prin acordul partilor. Daca aveti un CCM valabil si s-au stabilit alte conditii atunci eu zic ca ele trebuie actualizate cu normele legislative in vigoare si nu pot restrictiona un drept al salariatului.
Art.153 C.mun. la alin.2 prevede expres ca, durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. ic.

Prin urmare, nu vad unde este restrictionarea unui drept al salariatului atata timp cat in CCM aplicabil la nivel de unitate s-a stabilit deja o durata a CFP-ului ... numai ca aceasta durata este prea mica in functie de ceea ce doreste initiatorul acestui topic.
Da,exact aici este problema:in unele unitati bugetare,CFP-ul e stabilit la 90 zile pe an,la noi sunt 30 pe an, in unele se poate lua un an de fara plata o data la 3 ani,la noi ...nu e prevazut nimic,etc... Si da...asta nu e nici o restrictionare(privind CFP-ul,desigur)...noi sa fim sanatosi..
Multumesc pentru raspuns;m-am uitat din nou peste ccm ; in principiu e alcatuit conform cu:
Art. 1. (1) Prezentul contract se încheie prin voinţa părţilor, în temeiul următoarelor acte normative:
• Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii;
• Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncă astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 143/1997;
• Legea nr. 31/1991 – privind stabilirea duratei timpului de muncă pentru salariaţii care lucrează în anumite condiţii de muncă;
• Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, cu modificările ulterioare şi H.G. nr. 1425 privind Normele Metodologice de aplicare a acestei legi;
• Legea nr. 54/2003 - legea sindicatelor;
• Contractului Colectiv de Muncă unic la nivel naţional, în vigoare;
• Contractului Colectiv de Muncă unic la nivel de ramură transporturi, în vigoare • Legea nr. 19/2000 privind Sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;

iar la inceput specifica doar 30 zile CFP pe an(si nu maxim 90),insa spre final contine urmatorul articol:

Art. 83. (1) Concediile fără plată se acordă, la solicitarea salariatului, pentru:
a) rezolvarea unor situaţii personale;
b) perfecţionare profesională, pe perioada perfecţionării profesionale pe care salariatul o
urmează din iniţiativa sa;
c) pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul universitar sau preuniversitar, acordat o singură dată, 30 zile pe an.
(2) Conducerea aeroclubului poate respinge solicitarea concediului fără plată dacă absenţa sa ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.
(3) Salariatul poate contesta neacordarea concediului fără plată, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicare, la Consiliul de conducere, care o va soluţiona în prima şedinţă, după ascultarea salariatului.

insa pentru punctul a.), este specificat ca doar 30 zile lucratoare. Asa ca m-am gandit ca ma pot incadra la punctul b.) ,ca se refera la toata durata perfectionarii profesionale urmate din initiativa mea . Corect:ma pot inscrie la un master in strainatate,ca sa justific suplimentar de ce imi trebuie concediul.
Nici nu ma poate condamna nimeni,pentru ca statutul nostru e de multa vreme cu semnul intrebarii,azi-maine ne poate spune M.T. :"descurcati-va singuri ca nu va mai putem finanta",si...ma uit in viitor , si nu vad nimic... Clar ca nu astept sa fac 40 de ani,pana o sa fim "pe butuci" ca institutie,ca sa m-apuc atunci de completari de studii...

Deci,intrebarea mea este: pot sa abordez situatia b.),si sa negociez in baza ei un CCM de un an? (negociere care pana la urma as putea-o sustine si intr-o audienta in Ministerul Transporturilor--daca la nivel de unitate imi e refuzata-- ?)


Alte discuții în legătură

Concediu fara plata doinam24 doinam24 Care este numarul maxim de zile de concediu fara plata ,intr-un an,de care poate beneficia un angajat in domeniul public? (vezi toată discuția)
Suspendarea cim prin acordul partilor in cazul concediilor fara plata pt motiv peronal ciancu ciancu Legea 53/2003 la art.54 prevede posibilitatea suspendării contractului individual de muncă prin acordul părţilor în cazul concediilor fără plată pentru ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata (cfp) libra_y2005 libra_y2005 Buna ziua Sunt in concediu fara plata de aproape 3 saptamani . Precizez ca cererea pentru acordarea concediului , a fost facuta la solicitarea ... (vezi toată discuția)