avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata (CFP)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata (CFP)

Buna ziua

Sunt in concediu fara plata de aproape 3 saptamani . Precizez ca cererea pentru acordarea concediului , a fost facuta la solicitarea angajatorului, la expirarea concediului de odihna , pe perioada ian-iulie , an curent.
Doresc sa stiu care este durata maxima pentru concediu fara plata, legala. Precizez ca in contractul colectiv de munca nu este precizata decat varianta -CONCEDIU FARA PLATA PENTRU STUDII.
Eu nu ma incadrez aici.
Solicitarea angajatorului a fost motivata la inceput, de pierderea unor contracte.(primele 8 zile) insa din pacate s-a prelungit cu inca 15.
Ce pot sa fac pentru a iesi din aceasta situatie. Nu pot sta la nesfarsit in concediu fara salar ,aceasta fiind unica mea sursa de venit.(cand spun nesfarsit inteleg ca si 30 de zile de concediu fara salar este un interval de timp enorm pentru mine) .
Un sfat va rog.
Multumesc.
PS.- nu sunt bugetar
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:07, 3 Decembrie 2012
Conform art. 153(2) din Codul muncii, republicat durata concediului fara plata se stabileste in CCM sau regulamentul intern.
Ca sa "iesiti" din aceasta situatie, simplu ar fi sa nu mai faceti cerere pentru zile fara plata. In aceste conditii este posibil ca angajatorul sa va concedieze.
1. CFP se acorda la cerere in conditiile prevazute in CCM aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern al unitatii.

2. Daca nu aveti asemenea prevedere atunci CFP se acorda la cererea salariatului prin negociere cu angajatorul.

3. - Ati gresit ca ati semnat cererea de CFP la initiativa angajatorului.
- Pe perioada CFP nu sunteti asigurat nici la pensie, nici la sanatate, nici la somaj.

4. - Angajatorul va putea concedia prin desfiinatrea postului si ati fi putut sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
- Dupa ce firma isi revenea va putea reangaja din somaj.
- Pe perioada de somaj indemnizat sunteti asigurat la pensie si la sanatate.

5. In timpul CFP puteti sa lucrati in alta parte, tot cu CIM.
Buna ziua,

Am o nelamurire in ce priveste concediul fara plata. Am doi angajati in concediu fara plata din data de 01.09.2012 - 01.12.2012(65 zile lucratoae), din cate stiu avem dreptu la 90 zile lucratoare pe an, ar mai fi 25 zile ramase.In tot acest timp de 3 luni (65 zile) in care au fost in concediu fara plata au beneficiat de servicii medicale gratuite, platite de stat? Daca ar mai primi inca 25 de zile, contributiile ar trebui sa si le plateasca angajatul?
Unde este prevazuta acea durata a CFP de 90 de zile lucratoare? .. pe durata CFP, salariatului nu i se platesc contributiile la bugetaul de stat, prin urmare nu are cum sa fie asigurat.
Salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concediu fara plata in conditiile stabilite de art. 25 din H.G nr. 250/1992 potrivit carora, salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concedii fara plata, a caror durata insumata nu poate depasi 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea urmatoarelor situatii personale:


a) sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa;

b) sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;

c) prezentarea la concurs in vederea ocuparii unui post in alta unitate.

(2) Salariatii au dreptul la concedii fara plata, fara limita prevazuta la alin. (1), in urmatoarele situatii:

a) ingrijirea copilului bolnav in varsta de peste 3 ani, in perioada indicata in certificatul medical; de acest drept beneficiaza atat mama salariata, cat si tatal salariat, daca mama copilului nu beneficiaza, pentru aceleasi motive, de concediu fara plata;

b) tratament medical efectuat in strainatate pe durata recomandata de medic, daca cel in cauza nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, precum si pentru insotirea sotului sau, dupa caz, a sotiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, sora, parinte, pe timpul cat acestia se afla la tratament in strainatate -, in ambele situatii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sanatatii.

(3) Concedii fara plata pot fi acordate si pentru interese personale, altele decat cele prevazute la alin. (1) si (2), pe durate stabilite prin acordul partilor.



Deci ce sa inteleg, ca toata aceasta perioada de 65 zile in care au fost in concediu fara plata, ei nu au fost asigurati?

Alte discuții în legătură

Acordare concediu fără plată. ciprian2097 ciprian2097 Există vreo lege care să oblige angajatorul să onoreze o cerere pentru concediu fără plată ? Sau există vreo perioadă maximă permisă de lege pentru ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata - un an de zile? images images Este posibila, conform legilor in vigoare, acordarea unui concediu fara plata de angajator pe o perioada de un an de zile?? Stiam ca se pot acorda maxim 90 de ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata bugetari maiaradu maiaradu Buna ziua pe ce perioada poate beneficia de concediu fara plata un angajat -personal contractul din administratia publica? (vezi toată discuția)