avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata bugetari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata bugetari

Buna ziua
pe ce perioada poate beneficia de concediu fara plata un angajat -personal contractul din administratia publica?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:10, 16 Mai 2013
Potrivit art.153 alin.2 c.mun., durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Pentru sectorul bugetar exista si Hg nr.250/1992 care prevede :
Art. 25
(1) Salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare au dreptul la concedii fără plată, a căror durată însumată nu poate depăşi 90 de zile lucrătoare anual, pentru rezolvarea următoarelor situaţii personale:
a) susţinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere în instituţiile de învăţământ superior, curs seral sau fără frecvenţă, a examenelor de an universitar, cât şi a examenului de diplomă, pentru salariaţii care urmează o formă de învăţământ superior, curs seral sau fără frecvenţă;
b) susţinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, în cazul salariaţilor care nu beneficiază de burse de doctorat;
c) prezentarea la concurs în vederea ocupării unui post în altă unitate.

(2) Salariaţii au dreptul la concedii fără plată, fără limita prevăzută la alin. (1), în următoarele situaţii:
a) îngrijirea copilului bolnav în vârstă de peste 3 ani, în perioada indicată în certificatul medical; de acest drept beneficiază atât mama salariată, cât şi tatăl salariat, dacă mama copilului nu beneficiază, pentru aceleaşi motive, de concediu fără plată;
b) tratament medical efectuat în străinătate pe durata recomandată de medic, dacă cel în cauză nu are dreptul, potrivit legii, la indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, precum şi pentru însoţirea soţului sau, după caz, a soţiei ori a unei rude apropiate - copil, frate, soră, părinte, pe timpul cât aceştia se află la tratament în străinătate -, în ambele situaţii cu avizul obligatoriu al Ministerului Sănătăţii.

(3) Concedii fără plată pot fi acordate şi pentru interese personale, altele decât cele prevăzute la alin. (1) şi (2), pe durate stabilite prin acordul părţilor.

Asadar, verificati in reg.intern al institutiei publice unde lucrati si vedeti care este durata maxima a CFp care se poate acorda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul fara plata a functionarilor publici Justitiarul711 Justitiarul711 Se stie ca mai ales pe perioada de vara unii functionari publici merg la lucru in strainatate, timp in care ceilalti colegi sunt obligati sa preia sarcinile ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata debutant pop1234 pop1234 As dori sa stiu daca un functionar debutat poate avea dreptul la concediu fara plata si care ar fi durata maxima? (vezi toată discuția)
Dreptul muncii puitau dana puitau dana Fiind bugetara as vrea sa stiu cat concediu fara plata as putea legal sa-mi iau. Multumesc! (vezi toată discuția)