Sunt in concediu fara plata de aproape 3 saptamani . Precizez ca cererea pentru acordarea concediului , a fost facuta la solicitarea angajatorului, la expirarea concediului de odihna , pe perioada ian-iulie , an curent.
Doresc sa stiu care este durata maxima pentru concediu fara plata, legala. Precizez ca in contractul colectiv de munca nu este precizata decat varianta -CONCEDIU FARA PLATA PENTRU STUDII.
Eu nu ma incadrez aici.
Solicitarea angajatorului a fost motivata la inceput, de pierderea unor contracte.(primele 8 zile) insa din pacate s-a prelungit cu inca 15.
Ce pot sa fac pentru a iesi din aceasta situatie. Nu pot sta la nesfarsit in concediu fara salar ,aceasta fiind unica mea sursa de venit.(cand spun nesfarsit inteleg ca si 30 de zile de concediu fara salar este un interval de timp enorm pentru mine) .
Un sfat va rog.
Multumesc.
PS.- nu sunt bugetar
1. HG nr.250/1992 se aplica sectorului bugetar ... speta face parte din sectorul bugetar?
Daca da, atunci acea perioada de 90 de zilelucratoare este valabila numai pentru situatiile expuse la lit.a -c ale art.25 alin.1 din acest act normativ...
2. Concediile fără plată acordate în condiţiile art. 25 alin.1 lit. b-c, alin.2 si alin.3 din HG nr.250/1992 afectează vechimea în muncă.
3. Intr-adevar, pe durata CFP salariatului nu i se platesc contributiile la bugetul de stat.
Angajati nu fac parte din sistemul bugetar, suntem o firma particulara. Decizia de suspendare ( 65 zile) cu acordul patilor a fost incheiata in temeiul prevederilor art.54 codul muncii.
Deci..... ce sa inteleg, are dreptul la un maxim de 90 zile concediu fara plata pe an?
Sau perioada maxima e ste doar de 3 luni?
Pentru tot acest timp in care a fost in concediu fara plata si nu i-au fost platite contributiile, si le pot plati ei?
Daca sunteti din sectorul privat, atunci durata CFP este stabilita prin Reg.Intern al angajatorului
art.153 (2) C.mun. : Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
In lipsa unor astfel de prevederi, durata CFP se poate stabili prin negociere directa cu angajatorul ..
Pe durata CFP nu are cum sa i se plateasca contributiile de catre angajator, salariatul avand posibilitaea sa incheie contracte de asigurare cu institutiile respective.