avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport nou-nascut si libera circulatie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport nou-nascut si libera circulatie

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea privinta, daca se poate. sunt insarcinata si doresc sa nasc in Germania, din motive legate de lacunele sistemului medical romanesc. Intrebarile mele sunt :
1. Ce proceduri trebuie sa urmes pentru a il trece pe bebelus pe pasaportul meu (exceptand declaratia de accept al tatalui),
2. Unde trebuie sa ma adresez pentru o asemenea problema
3. Exista vre-o reglementare sau specificatie legata de varsta minima a nou-nascutului (asta exceptand cele stipulate de compania aeriana (am vazut a unele cer varsta minima de 2 luni).

Va multumesc anticipat
Inca ceva. Stiu ca in Germania, copiilor, indiferent de varsta li se face buletin separat de cel al parintilor. In conditiile in care eu voi fi in Germania la nasterea copilului, se va aplica legea romana (in care trebuie trecut copilul pe pasaportul meu) sau legea germana? Multumesc!
Din momentul nasterii copilului el va avea cetatenia germana pana la 18 ani pentru ca s-a nascut pe teritoriu german. Dupa ce ii este eliberat certificatul de nastere german trebuie sa mergeti la Ambasada ori Consulatul General al Romaniei in Germania (Berlin, Munchen, Kholn, etc) si sa transcrieti certificatul de nastere pentru a obtine si cetatenia romana. Dupa ce l-ati inscris la ambasada puteti cere un titlu de calatorie pentru bebelus pentru a putea reveni in tara. De asemenea, copilul poate avea un pasaport german.
Eu eram informata total gresit in aceasta privinta. Cream ca se aplica "legea sangelui" in ceea ce priveste cetatenia germana. Asta simplifica oricum enorm lucrurile :). Va multumesc nespus ca mi-ati raspuns atat de complet si profesionist. Mi-ati luat o piatra de pe inima!
In Germania se aplica atat legea sangelui cat si legea pamantului. La varsta de 18 ani va avea de ales intre a obtine cetatenia germana si a renunta la cetatenia romana, a ramane cu ambele cetatenii sau de a renunta la cetatenia germana.
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Copiii nu se mai trec pe pasaportul parintilor, li se face pasaport individual.

Dvs. trebuie sa obtineti pentru copilul dvs. un titlu de calatorie de la ambasada sau unul din consulatele Romaniei din Germania, urmand pasii pe care @Alex_Munteanu vi i-a scris.

As vrea sa fac niste precizari.

Copilul nu va avea numai cetatenia germana, pentru ca sunteti romanca, ceea ce inseamna ca bebelusul dvs. in primul rand este cetatean roman. Din cate am citit, poate fi si cetatean german numai in aceste conditii:



Copilul nascut pe teritoriul Germaniei din parinti romani devine cetatean german daca

- cel putin unul dintre parinti are permis de sedere permanenta
si
- a locuit neintrerupt in Germania cel putin 8 ani.



[ link extern ] /

Am mai luat cateva informatii care sustin ce a spus @Alex_Munteanu:



1.Conform legilor in vigoare, copiii nascuti in Germania ai caror parinti sunt cetateni straini pot dobindi cetatenia germana.Acest statut este valabil pina la majorat. Dar un copil cu parinti romani e posibil sa detina si cetatenia romana. Ambele cetatenii (si germana si romana) i s-au acordat la nastere, intr-un moment in care copilul nu a putut decide singur care este cea mai buna varianta pentru el. Tocmai de aceea, la majorat, statul german il pune sa aleaga una dintre cele 3 variante posibile:

1.pastreaza numai cetatenia germana;
2 pastreaza numai cetatenia romana;
3.pastreaza ambele cetatenii.



Insa nu pare ca indepliniti conditiile pentru a avea copilul ambele cetatenii.
Desigur ca si o alta opinie ar fi de folos in acest caz.

In privinta calatoriei cu avionul, nu am gasit niciunde ca nou-nascutilor le-ar fi interzise calatoriile cu avionul.
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Procura sau pasaport pentru venirea in tara cu minor nascut in italia Mariusoo Mariusoo eu sunt in Italia...sotia a nascut aici si am decis sa inchid activitatea de aici si sa revenim in tara...asi pleca cat mai repede....copilul are o luna ... (vezi toată discuția)
Cetatenia bebelusilor nascuti in germania din parinti romani Ecobici Ecobici Suntem de 3 Ani si 8 luni in Germania iar de 2 Ani si. 2 luni avem drept de muncä pe durata nedeterminata. Pe 1 Apr a venit pe lume fetita noastra iar peste 2 ... (vezi toată discuția)
Nou-nascut in franta din parinti romani cristian7 cristian7 un nou-nascut pe teritoriul francez, din parinti cetateni romani, va putea dobandii cetatenia franceza si documente de legitimare franceze ? (comparativ cu ... (vezi toată discuția)