avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cass - obligativitatea asigurarii in sistemul public ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cass - obligativitatea asigurarii in sistemul public de asigurari sociale de sanatate

1. Persoana in cauza, avand calitatea de asociat unic, administrator, NEASIGURAT in sistemul public de pensii si asigurari sociale de sanatate, nu are nici un contract in baza caruia sa obtina un venit, nu are nici un venit, nu ridica dividende si doreste sa ramana neasigurat.
Poate fi coasigurat pe asigurarea sotiei?
Daca da, ce acte doveditoare ii trebuiesc in momentul in care solicita adeverinta de sanatate.
Cel mai recent răspuns: Herra_ , utilizator 15:33, 15 Octombrie 2011
declaratie pt veniturile obtinute, poate chiar de la fisc o adeverinta cu veniturile pe ultimii 5 ani
Nu sunt multumita de raspuns. Am acest drept. Sunteti :offtopic:
Am mentionat clar ca oersoana NU ARE NICI UN VENIT !.
Am speranta ca in momentul in care se va sterge postarea, sa fie motivata ca "raspuns unui mesaj offtopic"

Multumesc.


Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2011
Herra_, utilizator
:offtopic:In Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006 avem:

ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 6,5% datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.
(5) Contributiile prevazute la alin. (2) si (4) se platesc dupa cum urmeaza:
a) lunar, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. a), d) si f);
b) trimestrial, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. b) si la alin. (4);
c) anual, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. c) si e).
(6) Contributia de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza asupra sumelor acordate in momentul disponibilizarii, venitului lunar de completare sau platilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementeaza aceste domenii, precum si asupra indemnizatiilor reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare.
(7) Obligatia virarii contributiei de asigurari sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care plateste asiguratilor veniturile prevazute la alin. (2) lit. a), d) si f), respectiv asiguratilor pentru veniturile prevazute la alin. (2) lit. b), c) si e).
(8) Termenul de prescriptie a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate se stabileste in acelasi mod cu cel prevazut pentru obligatiile fiscale.


Din ce reiese din art. 257 lit. e) asociatul unic care nu obtine venituri de tipul celor de la lit a) - d) si f) (cazul dvs.) trebuie sa plateasca la nivelul dividendelor, dar nu mai putin decat contributia aferenta salariului minim pe economie.

:offtopic:

Pocentul trebuie actualizat, dar citatul din lege este luat de pe site-ul CNAS:
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
Iulian MANEA, Contabil
Am scris ca NU ridica dividende. Va rog...
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
Herra_, utilizator
Daca valoarea dividendelor este mai mica decat salariul minim pe economie se plateste la nivelul salariului minim pe economie. Deci, si in cazul in care valoarea dividendelor este 0 (zero).

Alte discuții în legătură

Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)
platã la fondul national unic de asigurãri sociale de sãnãtate simion lenuta simion lenuta am un apartament inchiriat din 2006 cu suma de 600 RON/ luna si nu am platit pina acum nici un leu la CASS, este singurul meu venit, sint divortata si am ... (vezi toată discuția)
Cat platesc cass pt pers care au venit de 50 lei pe luna ezPTCro ezPTCro La un SRL mai nou am aflat ca pe langa 16 % imp retinut mai trebuie sa platesc si CASS pentru persoanele fizice pe care ii platesc pentru reclama onlina si ... (vezi toată discuția)